Gemeente Zaanstad

De B&W besluiten van week 38

donderdag 16 september 2004

Voorbereidingen werkzaamheden A8ernA gestart.
De voorbereidingen voor de herinrichting van het terrein onder de A8 (het project A8ernA) zijn in volle gang. Naast de rioleringswerkzaamheden is nu ook gestart met de werkzaamheden aan het kerkplein. Om de uitvoering van de plannen verder mogelijk te maken, is het nodig de opslagruimte onder de A8 te verplaatsen. Zowel Rijkswaterstaat, eigenaar van dit terrein, als de huidige huurder hebben hun medewerking aan de plannen toegezegd. Om de verhuizing van de huidige huurder (de firma Erdi Las & Constructiebedrijf BV) mogelijk te maken is op basis van de Beleidsregel tegemoetkoming verhuiskosten voor Zaanse bedrijven aan dit bedrijf een subsidie toegekend. De opslag zal tijdelijk worden verplaatst naar het buitenterrein van de Van Gend en Looshal in Zaandam. Naar een definitieve oplossing wordt nog gezocht.

Locatie stichting Odion in voormalige Petraschool te Zaandam Het college van B&W heeft ingestemd met de verkoop van een perceel grond gelegen aan de Loggerstraat 117 aan de stichting Odion voor de bouw van 16 wooneenheden en 2 gemeenschapsruimten voor beschermd wonen voor mensen met een handicap. Voorheen was hier kinderopvang van de Organisatie Kinderopvang Mikado gehuisvest. Voorwaarde voor de verkoop is het krijgen van planologische goedkeuring.

Bestemmingsplan Heiligeweg onderwerp in raadscluster Op punten aanpassen, maar globaal goedkeuren en voorleggen aan het raadscluster Stedelijk Beheer. Dat is de conclusie die het college van B&W van Zaanstad verbindt aan de inspraakreacties die zijn binnengekomen op bestemmingsplan Heiligeweg. Het plan bestrijkt het gebied tussen de Heiligeweg, Durgsloot, Badhuislaan en Weverstraat aan de ene kant en Heiligeweg, Fortuinlaan, de Papegaaistraat en Lijnbaan aan de andere zijde. Tijdens de vergadering van het raadscluster op 30 september krijgen de mensen die gebruik maakten van de gelegenheid in te spreken, de gelegenheid hun reacties mondeling toe te lichten. De meeste reacties leidden niet tot de conclusie dat het plan aangepast moet worden. Het bijstellen van de plankaart van het gebied en het aanpassen van de Staat van Bedrijfsactiviteiten zijn de voornaamste wijzigingen op het bestemmingsplan. De Heiligeweg heeft na een beslissing van de Raad van State een eigen bestemmingsplan gekregen. Het gebied maakte deel uit van het bestemmingsplan Krommenie-Zuid, dat in december 2001 is vastgesteld. De Heiligeweg is een van de oudste straten van Krommenie. Er staan woningen en bedrijfspanden uit verschillende tijdperken en met verschillende stijlen. Kenmerk van de bebouwing van de Heiligeweg zijn de huizen aan de straat, voorzien van een diep erf.

Afvalstoffenheffing voor zeeschepen
De beheerders in het Noordzeekanaalgebied hebben een Havensafvalstoffenplan opgesteld. Daarmee geven de colleges van Beverwijk, Velsen, Amsterdam en Zaanstad aan welke heffing zeeschepen wordt opgelegd, ongeacht de daadwerkelijk aangeboden hoeveelheid afval. Doel is te voorkomen dat zeeschepen met het oog op een geringere heffing hun afval dumpen in de Noordzee. Het plan heeft tot 30 augustus ter inzage gelegen en wordt nu ter goedkeuring naar de minister van Verkeer en Waterstaat worden gestuurd. Al sinds 1986 is de Wet Voorkoming Verontreiniging door Schepen (WVVS) van kracht. Hiermee sluit Nederland aan bij internationale afspraken op dit gebied. De wet bevat ondermeer een verbod op het lozen van afval. Daarnaast moeten havenbeheerders zorgen voor voldoende voorzieningen om het afval van schepen in te nemen en af te voeren. Het gaat daarbij zowel om scheepsafval als (restanten van) schadelijke stoffen. Eind 2002 zijn de regels op EU-niveau aangescherpt, waarvan het nieuwe Havensafvalstoffenplan een uitvloeisel is.

Schonere lucht in Zaanstad
De gemeente Zaanstad heeft in 2003 onderzoek laten doen naar de kwaliteit van de lucht in de gemeente. Omdat in 2001 te hoge concentraties fijn stof en stikstofdioxide werden vastgesteld moest de meting jaarlijks worden uitgevoerd. Inmiddels zijn de hoeveelheden van deze stoffen gedaald. Ze liggen weliswaar nog boven de grenswaarde, maar er hoeven geen maatregelen getroffen te worden om de concentraties nog verder terug te dringen. Naar verwachting zal over enkele jaren ook de grenswaarde niet meer overschreden worden. De concentraties fijn stof die in 2001 werden vastgesteld langs een kruising in Wormerveer-Noord en de Den Uylbrug lagen boven de plandrempelwaarde. Dat vraagt om jaarlijkse monitoring van de hoeveelheden schadelijke stoffen in de lucht. In 2002 zijn de berekeningen echter niet uitgevoerd in verband met nieuwe computerprogrammatuur van het ministerie van VROM. Nu de waarden voor 2003 zijn gedaald is de verwachting dat die daling zich verder zal voortzetten dankzij onder meer schonere techniek en landelijke regelgeving op dit gebied. Het autoverkeer en bedrijfsactiviteiten zijn de voornaamste veroorzakers van de verontreiniging.

Zaanstad wil het historisch karakter van Assendelft -Zuid behouden Als de zogenaamde negen 'historische ministerpanden in Assendelft-Zuid niet te isoleren zijn, staat het college een zo exact mogelijke reconstructie voor. De fundering van de woningen kan namelijk de aan te brengen isolatie niet dragen, waardoor de woningen gaan verzakken. Funderingsherstel en andere maatregelen zijn daarom geboden. Dat kost veel geld. Daarom heeft Progis, de organisatie die het isolatieproces Schiphol uitvoert, toegezegd dat vervangende nieuwbouw mogelijk is als de verbeterkosten hoger zijn dan de herbouwkosten. Zaanstad wil geen toestemming geven voor willekeurige nieuwbouw. Zaanstad vreest dat daardoor het karakter van de lintbebouwing wordt aangetast. Het college wil een exacte reconstructie, waarbij kleine afwijkingen in verband met ruimtevermindering door isolatie is toegestaan.
Zaanstad is namelijk beducht voor de aantasting van de beeldkwaliteit in dit deel van Assendelft. Ook de Stichting Bewonersbelangen Isolaties Assendelft (BIA) heeft haar bezorgdheid uitgesproken over de aantasting van Assendelft. Zij signaleert dat er door het isolatieproject karakteristieke architectonische elementen verloren dreigen te gaan. De BIA drong daarom ook bij de gemeente aan om hiertegen maatregelen te nemen.
De gemeente heeft voor deze reconstructiebouw geen geld beschikbaar voor eventuele meerkosten. Meerkosten komen voor rekening van de eigenaar en/of Progis.
Daarnaast stelt het college de raad voor de Welstandsnota aan te passen. Assendelft-Zuid wordt dan een bijzonder welstandgebied. In dit gebied geldt voor alle gebouwen van voor 1940 dat goothoogte, nokhoogte, dakhelling, nokrichting, dakvorm, gevelindeling en materialen moeten worden behouden.

Uitwerkingsplannen Willis Middeneilanden en Zuidereilanden Zaanstad heeft voor enkele delen van het gebied Willis, Krommenie een uitwerkingsplan gemaakt. Tot nu toe geldt voor de nieuwbouw Willis een globaal bestemmingsplan. Dat is lastig voor bewoners Willen zij een dakopbouw of schuurtje realiseren, dan is dat alleen mogelijk door het voeren van een vrij zware ruimtelijke ordening procedure (artikel 19 procedure). Met het vaststellen van een uitwerkingsplan is dat niet langer nodig. In het uitwerkingsplan staat wat er wel en wat niet mogelijk is. Bouwaanvragen worden hieraan getoetst. Het voorontwerp uitwerkingsplannen wordt binnenkort twee weken ter inzage gelegd.

Geen subsidie voor extra activiteit Welsaen
Welsaen ontvangt geen extra subsidie voor het inhuren van externe begeleiding voor het traject ´beleidsgestuurde contractfinanciering´. Het college ziet in de begroting van 2004 geen financiele middelen om de aanvraag van 16.700,- te kunnen honoreren.

Onafhankelijk bureau vergelijkt alternatieven voor T-aansluiting B&W heeft, mede op verzoek van de raadscluster Stedelijke ontwikkeling, besloten de consequenties van de T-aansluiting uit het masterplan Inverdan en het Groen Links alternatief voor deze verkeersingreep te laten berekenen door een onafhankelijk bureau. De cijfers van Groen Links en die uit het masterplan zijn moeilijk te vergelijken, omdat er verschillende uitgangspunten zijn gebruikt bij de berekeningen. Het gaat onder andere om verschillen in berekeningen van parkeerkosten, de noodzakelijkheid van investeringen in de toekomst en civieltechnische investeringen.

Financiële hulp ontwikkelingsprojecten Malawi
Het college heeft besloten voor hulp aan de bevolking in Malawi in Afrika een bedrag van 25.000,-- beschikbaar te stellen. Het geld wordt besteed aan drie projecten: de bouw van een educatief jeugdcentrum door de Stichting Malawi-Aid ( 7.500,--), het onderwijsfonds van The Samaritan Trust t.b.v. onderwijsvoorzieningen van 100 kinderen ( 7.500,--) en het Chembe Aid Project ( 10.000,--). Dit besluit vloeit voort uit een reeds in november 2002 genomen raadsbesluit in totaliteit 50.000,-- aan dit Afrikaanse land beschikbaar te stellen, waarvan al eerder een bedrag van 25.000,-- als steun beschikbaar is gesteld.

Rechtmatigheidscontrole accountant 2004
Jaarlijks wordt door de accountant de jaarrekening van de gemeente gecontroleerd. De jaarrekening wordt opgesteld volgens de daarvoor geldende verslaggevingsvoorschriften. Nieuw is dat vanaf 1 januari 2004 het oordeel van de accountant over rechtmatigheid expliciet tot uitdrukking moet komen in de tekst van de accountantsverklaring. Door het College wordt aan de Raad voorgesteld om de goedkeuringstolerantie inzake de rechtmatigheidscontrole door de accountant vast te stellen op 1%. Onder de goedkeuringstolerantie wordt verstaan het aantal van fouten in de jaarrekening of onzekerheden in de controle aangeeft, die in een jaarrekening mogen voorkomen, zonder dat de bruikbaarheid van de jaarrekening voor de oordeelsvorming door de gebruikers wordt beïnvloed. De accountant stelt ook een verslag van bevindingen op. In dit verslag worden fouten en onzekerheden in de controle opgenomen, die geen invloed hebben op de strekking van de accountantsverklaring, maar die wel van zodanig belang zijn dat ze aan de Raad moeten worden gerapporteerd. Het College stelt de Raad voor dit alleen te doen voor bedragen vanaf 500.000.

Verder nam het college een besluit over:

* Afhandeling aanvragen m.b.t. diverse vandalismeschades aan schoolgebouwen in de gemeente Zaanstad

* Uitvoeringsplan gemeentelijke onderwijsachterstandenbeleid (GOA) 2004 - 2005 t.b.v. gemeente Zaanstad

* Notitie consequenties verbetering begraafplaatsadministratie
* Jaarverslag seniorenraad juni 2003 - mei 2004
* Benoeming lid Seniorenraad Zaanstad