Gemeente Dongen


Prioriteitennota: inzicht in plannen 2005 en financiële gevolgen


1,9 miljoen bezuinigen door breed bezuinigingspakket en beperkte stijging lasten

Het college van burgemeester en wethouders heeft voor het tweede jaar achtereen voor een grote bezuinigingsopgave gestaan. Dit is met name veroorzaakt door maatregelen van de Rijksoverheid. In de Prioriteitennota gericht aan de raad doet het college voorstellen om het geraamde begrotingstekort van 1,9 miljoen op te lossen door bezuinigingen enerzijds en lastenverzwaring anderzijds. B en W hebben gekozen voor een evenwichtig pakket bezuinigingsmaatregelen op basis van een aantal uitgangspunten. Om sociaal zwakkeren te ontzien wordt het pakket sociale voorzieningen zoveel mogelijk intact gelaten. Er wordt fors in eigen vlees gesneden. De ontwikkeling van nieuw beleid wordt beperkt. De OZB wordt ondanks de grote bezuinigingen slechts met
2,5% extra verhoogd en de tarieven van de gemeente worden zoveel mogelijk kostendekkend gemaakt. De Prioriteitennota heeft geen gevolgen voor de besluitvorming omtrent de centrumplannen en sociaal culturele gebouwen. Op 16 september behandelt de raad de nota. Omdat het totale bedrag aan mogelijke bezuinigingen hoger is dan 1,9 miljoen euro, heeft de raad de mogelijkheid om andere keuzes te maken dan het college heeft gedaan. De uitkomst van deze raadsvergadering is de basis voor de begroting 2005.
Het college diende een bedrag van 1,9 miljoen euro te bezuinigen om in het najaar een sluitende begroting aan te kunnen bieden aan de gemeenteraad. Gekozen is om de maatregelen te spreiden. Alle beleidsvelden zijn door middel van beleidsanalyses onderzocht op keuzemogelijkheden en nadrukkelijk is rekening gehouden met de maatschappelijke effecten van die keuzen.

Dit wil niet zeggen dat deze effecten niet pijnlijk kunnen zijn. We merken de gevolgen van deze bezuinigingen allemaal: als burger, vereniging, maar ook zeker als medewerker. Wij denken met de voorstellen in de Prioriteitennota een evenwichtig pakket maatregelen aan te bieden voor een gezonde begroting. Waarin het sociaal beleid zoveel mogelijk overeind gehouden wordt, aldus het college.

Snijden in eigen vlees
Een belangrijk bezuinigingsvoorstel is het snijden in de ambtelijke organisatie. Na de al in 2004 doorgevoerde efficiencyslag is het de bedoeling dat de komende jaren 10 formatieplaatsen bezuinigd worden. Niet via gedwongen ontslagen, maar via natuurlijk verloop. Het overwerk wordt verder teruggedrongen. De secundaire arbeidsvoorwaarden voor medewerkers worden versoberd. Ook het inhuren van derden wordt verder beperkt.

Sociale voorzieningen
Dongenaren die financieel kwetsbaar zijn worden ontzien. De sterkste schouders zullen de zwaarste lasten moeten dragen. Binnen de Wet Voorzieningen Gehandicapten is gekozen voor handhaving van het huidige voorzieningenpakket. Wel wordt een aantal voorzieningen inkomensafhankelijk gemaakt of worden eigen bijdragen gevraagd. Het incassobeleid wordt verbeterd. Intensivering van het reïntegratiebeleid moet leiden tot verkorting van de duur van uitkeringen. Ook de handhaving wordt geïntensiveerd.

Bezuinigingen bestaand beleid
Bij bezuinigingen op het bestaand beleid hebben steeds dezelfde uitgangspunten centraal gestaan: Het bestuurlijk ambitieniveau zoals vastgelegd in het collegeprogramma blijft overeind; sociaal zwakkeren worden ontzien; basisvoorzieningen worden in stand gehouden; de gemeente treedt terug waar het oplossen van problemen niet tot de rol en verantwoordelijkheid van de gemeente behoort; tarieven worden kostendekkend gemaakt.

Een greep uit de voorstellen:

Maatregelen openbare ruimte
Het onderhoud en beheer van wegen wordt versoberd. Het onderhoudsniveau van parken en plantsoenen wordt verlaagd. Groenstroken worden versoberd, c.q. omgevormd naar gazons. De maaifrequentie wordt verlaagd. Het budget voor speel- en recreatieterreinen wordt verlaagd.
Ook het onderhoud van rioleringen wordt versoberd. Het tarief voor huisaansluitingen wordt verhoogd. De kosten van de overhead worden verdisconteerd in de rioolrechten.
Onderwijs
Vanwege het feit dat nog maar 12 kinderen het komend jaar basisonderwijs op de azc-school volgen, wordt voorgesteld wordt om deze extra eerste opvangvoorziening op te heffen en de leerlingen te verdelen over de andere scholen. Op het gebied van huisvesting wordt bij krapte verwezen naar leegstaande lokalen binnen een afstand van
1,5 km. De subsidie voor de Onderwijsbegeleidingsdienst wordt op het zelfde niveau als de rijkssubsidie gesteld.
Welzijnsbeleid
De tarieven voor accommodaties worden het komende jaar met 3% extra verhoogd.
In het kader van het Subsidiebeleid worden subsidies bevroren op het niveau van 2004. Voor de bibliotheek en de Muziekschool worden de tarieven voor volwassenen verhoogd, waardoor minder subsidie nodig is.

Bezuinigingen nieuw beleid
Gezien het financiële perspectief heeft het college moeten kiezen om de ontwikkeling van nieuw beleid te beperken tot verplicht beleid, autonome budgetvragende ontwikkelingen en het uitvoeren van recente beleidsvoornemens van de raad die nog in de begroting verwerkt moeten worden.
Het college ziet geen ruimte voor ander nieuw beleid, hoe wenselijk ook.

Beperkte stijging lasten 2005
Het college heeft in haar voorstellen het begrotingstekort voor ongeveer 1,8 miljoen euro terug kunnen dringen, maar wil niet verder bezuinigen om de begroting sluitend te maken. B & W vinden het niet acceptabel om bepaalde voorzieningen nog verder aan te tasten. Een beperkte lastenverzwaring in de vorm van verhoging van de OZB met 2,5% is in de ogen van het college een verantwoorde keuze. Samen met de jaarlijkse inflatiecorrectie van 2% en de afgesproken verhoging van 3% voor de uitvoering van het verkeersbeleidsplan stijgt de OZB dit jaar dus met 7,5%:
De tarieven voor gemeentelijke producten worden zo veel mogelijk kostendekkend gemaakt. Hierbij is gekeken naar de bedragen voor de leges in de regio.