Algemene Rekenkamer


- 8 september -

Aandacht voor financiële gevolgen van Europees beleid

Op donderdag 16 september 2004 publiceert de Algemene Rekenkamer het rapport Aandacht voor financiële gevolgen van Europees beleid.

Europees beleid kan grote financiële consequenties voor Nederland hebben. De Algemene Rekenkamer heeft onderzocht of departementen aandacht hebben voor en inzicht hebben in financiële consequenties van nieuwe EU-beleidsvoorstellen. In het onderzoek is een groot aantal 'fiches' (beknopte informatiedocumenten over nieuwe EU-beleidsvoorstellen) beoordeeld die departementen aan de Staten-Generaal hebben gestuurd. In het rapport beoordeelt de Algemene Rekenkamer de inhoud, kwaliteit en onderbouwing van de informatie zelf. Daarnaast beschrijft de Algemene Rekenkamer het traject van de informatievoorziening aan de Staten-Generaal. Verder zijn de financiële gevolgen van zeven inmiddels in Nederland geïmplementeerde EU-beleidsvoorstellen onderzocht, waaronder de Richtlijn arbeidstijden, de Richtlijn luchtkwaliteit, de Richtlijn waterbeleid en de Nitraatrichtlijn.

De pers kan exemplaren van het rapport en het bijbehorende persbericht op donderdag 16 september 2004 om 9.00 uur onder embargo afhalen aan het Lange Voorhout 8 in Den Haag. Zoals gebruikelijk kan hier niet over gepubliceerd worden totdat de Algemene Rekenkamer het rapport aan de Tweede Kamer heeft gepresenteerd. Het embargo geldt daarom tot donderdag 16 september 2004, 12.00 uur.
Het rapport staat vanaf 12.00 uur ook op www.rekenkamer.nl



Algemene Rekenkamer