Gemeente Sittard-Geleen

PERSBERICHT

Hoe proberen de gemeentesecretarissen hun organisaties meer resultaatgericht te maken? Dat is de centrale vraag op het jaarcongres van de Vereniging van Gemeentesecretarissen VGS, dat op 16 en 17 september plaatsvindt in de Stadsschouwburg van de gemeente Sittard-Geleen. Gastsprekers op dit congres zijn Thom de Graaf, minister van Bestuurlijke Vernieuwing, Louis Tobback, burgemeester van de Belgische gemeente Leuven en voormalig minister van Binnenlandse Zaken en Maarten van Rossem, hoogleraar geschiedenis en commentator van internationale politieke ontwikkelingen.

Het thema van het congres is 'de grenze(n)loze secretaris'. Dit thema is niet alleen gekozen vanwege de locatie, dicht bij onze buurlanden België en Duitsland. Het opheffen van de landsgrenzen voor het vrije verkeer van mensen, goederen en diensten en de betrokkenheid van de Europese Unie op nationale wet- en regelgeving hebben ontegenzeggelijk grote invloed op het lokale openbaar bestuur. Het thema is ook gekozen vanwege de complexiteit van de zaken waarmee een gemeentesecretaris te maken krijgt en die vaak om een onorthodoxe aanpak vragen.

Wat maakt de zaken zo complex, maar tevens zo grenze(n)loos uitdagend? De invoering van het dualisme heeft bij veel gemeenten geleid tot gespannen relaties tussen raad, college en ambtelijke organisatie. De consequenties van de duale verhoudingen zijn nog onvoldoende verwerkt in de werkprocessen en dat leidt vaak tot resultaten waarmee niemand echt tevreden is.

Ook de voorstellen voor een rechtstreeks gekozen burgemeester brengen een hoop teweeg in bestuurlijk Nederland. De VGS is van opvatting dat een gekozen burgemeester een logische ontwikkeling is, maar zal het uiteindelijke wetsvoorstel beoordelen op de effecten die het heeft op de kwaliteit van het openbaar bestuur.

De VGS is een warm voorstander van het schrappen van overdadige en overbodige wet- en regelgeving en toezicht. De kabinetsvoorstellen voor een Andere Overheid zijn dan ook met grote instemming begroet. Maar het mag niet zo zijn dat wat het rijk met de rechterhand geeft, door hetzelfde rijk met de linkerhand weer wordt afgepakt.

In deze complexe omgeving is het de kerntaak van de gemeentesecretaris om de ambities van het lokaal bestuur te vertalen in concrete resultaten. Dat doet hij of zij door de bedrijfsvoering van de ambtelijke organisatie zo doeltreffend en doelmatig mogelijk in te richten. De grenzen die de secretaris niet zal overschrijden zijn de grenzen die de kwaliteit van de bedrijfsvoering, de dienstverlening en de advisering bewaken. De secretaris kijkt daarbij wel over zijn of haar eigen grenzen heen om te leren van managers in het bedrijfsleven en de non-profitsector.

Op donderdag 16 september is er om 16.00 uur een persgesprek in de stadsschouwburg.