Nationale Bank van België


2004-09-16 PERSCOMMUNIQUÉ

Econoom van de Nationale Bank van België bekroond door de European Economic Association.

Onze collega Raf Wouters, chef van de groep Econometrie en Modelvorming van het departement Studiën, heeft zopas een van de meest prestigieuze prijzen op het gebied van economie in de wacht gesleept. Tijdens het door de European Economic Association op 22 augustus in Madrid georganiseerde Congres hebben Raf Wouters (Nationale Bank van België, Brussel) en Frank Smets (Europese Centrale Bank, Frankfurt) van deze Association de Hicks-Tinbergen Medal voor 2004 ontvangen voor hun paper "An Estimated Dynamic Stochastic General Equilibrium Model of the Euro Area". Deze paper is gepubliceerd in de Journal of the European Economic Association 1 (5) 2003, blz. 1123-1175.

Een voorlopige versie van het document werd gepubliceerd in de Working Paper Series van de Nationale Bank van België http://www.nbb.be/sg/Nl/Produits/publication/4410n.htm (WP35 - oktober 2002)

Volgens de European Economic Association 'betekent deze baanbrekende paper een stap voorwaarts zowel voor de methodologie van als voor ons inzicht in de Europese economie. Het is de eerste paper waarin een structurele raming wordt gemaakt van een volledig gespecificeerd, middelgroot DSGE-model dat gebruik maakt van waarschijnlijkheidsmethoden, en dat tevens geschikt is voor zowel de gegevens als de state-of-the-art tijdreeksmodellen. Op basis van van de gegevens voor het eurogebied worden in het model interessante en essentiële conclusies geformuleerd over de oorzaken van de Europese conjunctuurcycli en het effect van verschillende schokken. De bijdrage van de heren Smets en Wouters heeft nu reeds een stevige impact op de toegepaste macro-economische analyse van enkele centrale banken en internationale organisaties'.

Het selectiecomité, bestaande uit Thomas Mariotti, Torsten Persson en Thomas Piketty, had de leden van de European Economic Association om hun mening gevraagd alvorens een beslissing te nemen over de toekenning van de prijs.

De Hicks-Tinbergen Medal is in 1991 door de European Economic Association ingesteld en wordt om de twee jaar (even jaren) uitgereikt aan de auteur(s) van een opmerkelijk artikel dat tijdens de voorbije twee jaar in de Journal of the European Economic Association is gepubliceerd. Tot eind 2002 heette dat tijdschrift nog de European Economic Review (EER). Vanaf januari 2003 moest het artikel worden gekozen uit de Journal of the European Economic Association (JEEA). Er is voor de naam Hicks-Tinbergen Medal gekozen om duidelijk te maken dat de European Economic Association borg staat voor zowel theoretisch als empirisch economisch onderzoekswerk in Europa. De medaille werd voor het eerst uitgereikt in 1992.

De European Economic Association is een internationale wetenschappelijke organisatie waar eenieder die betrokken is bij of belangstelling heeft voor economie lid van kan worden. De doelstellingen van de European Economic Association zijn:


· bijdragen aan de ontwikkeling en toepassing van de economie als wetenschap in Europa; de communicatie en gedachtewisselingen bevorderen tussen docenten, onderzoekers en studenten economie in de verschillende Europese landen;


· binnen Europa de samenwerking tussen universiteiten en gelijkgestelde onderwijsinstellingen, enerzijds, en onderzoeksinstellingen, anderzijds, bevorderen en steunen.

Bij het nastreven van deze doelstellingen legt de European Economic Association zich in in hoofdzaak toe op het nauwer aanhalen van de banden tussen theoretische en beleidsgerichte economisten, alsook tussen studenten en meer ervaren economisten uit alle hoeken van Europa. De European Economic Association werkt op een complementaire en niet-concurrerende basis samen met de bestaande nationale en internationale economische verenigingen.

Communicatie de Berlaimontlaan 14 tel. + 32 2 221 46 28 BTW BE 203 201 340 Nationale Bank van België n.v. BE-1000 BRUSSEL www.nbb.be