NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


16.09.2004
Arbeidsbelevingsonderzoek 2004: ziekenhuiswerknemers tevredener

In vergelijking tot het vorige onderzoek, drie jaar geleden, zijn werknemers in de instellingen tevredener over de manier waarop zij hun werk beleven. Dat blijkt uit het arbeidsbelevings-onderzoek dat Prismant voor de tweede keer in opdracht van sociale partners in de ziekenhuis-branche een arbeidsbelevingsonderzoek heeft gehouden onder werknemers van de bij de NVZ vereniging van ziekenhuizen (NVZ) aangesloten instellingen. In totaal werden 153.607 werknemers aangeschreven, 40% van hen leverde de vragenlijst ingevuld in.

Uit het onderzoek komt naar voren dat 84% (2001: 79%) van de werknemers tevreden is met zijn werk, bijna 90% vindt dat het werk bij hen past (2001: 88%), 88% heeft plezier in het werk en vindt voldoende uitdaging (2001: 86%).

De NVZ is blij met deze cijfers, maar is zich ervan bewust dat ze geen reden zijn om achterover te leunen. Zo blijft het voor instellingen bijvoorbeeld belangrijk te investeren in de immateriële aspecten van het te voeren beleid. De medewerkers geven namelijk aan dat zij de sociale kanten van het werk in verhouding steeds belangrijker zijn gaan vinden.

Inspanningen hebben resultaat

De afgelopen jaren hebben de instellingen de nodige inspanningen geleverd om hun werknemers tevreden te stellen. Met name is ingezet op betere communicatie op de werkvloer, op vermindering werkdruk en op meer aandacht voor ontwikkeling van de medewerker. Hoewel bezuinigingen en andere beleidsontwikkelingen (DBC's, markt-werking, etc.) hun weerslag hebben gehad op de werkdruk en arbeidsomstandigheden, laat het onderzoek op deze gebieden ook verbetering zien. Communicatie op de werkvloer krijgt als rapportcijfer een 6 (2001: 5,8), de werkdruk wordt als minder negatief ervaren en werknemers tonen zich tevredener met de aangeboden functiegerichte scholing en functioneringsgesprekken.

Communicatie en informatie speerpunt binnen instellingen

De onderzoekers trekken in hun rapport de conclusie dat met name communicatie en informatie grote invloed hebben op de tevredenheid en gezondheid van het personeel.

De NVZ onderschrijft dat instellingen op gebied van communicatie en informatie nog steeds veel winst kunnen behalen. Communicatie en informatie tot speerpunt maken van het instellingsbeleid loont.