Provincie Friesland
Persuitnodiging

Resultaten van de vijfde vergadering van het Waddenzeeforum

Op 17 september 2004 om 12:00 uur presenteert voorzitter E.H.T.M. Nijpels de belangrijkste uitkomsten van de vijfde vergadering van het Waddenzeeforum (WSF). U bent hierbij van harte welkom. De persconferentie wordt gehouden in Parkhotel Stader Hof, Schiffertorstrasse 8, D- 21682 Stade.

Op de vijfde vergadering van het Forum staan de volgende punten op de agenda:

. Geïntegreerd beheer van kustgebieden
Achtergrond: Het Europese Parlement heeft de EU lidstaten gevraagd nationale plannen voor geïntegreerd kustbeheer op te stellen. Het Waddenzeeforum heeft deze opgave al voor een groot deel uitgevoerd en de voorstellen van het Waddenzeeforum zouden daarom door de nationale regeringen kunnen worden overgenomen.
. Voorstellen voor verbetering van veiligheid van de scheepvaart
Achtergrond: Vanwege het bijzondere belang van het thema veiligheid van de scheepvaart werd daarvoor een speciale werkgroep ingesteld. Op de vergadering worden voorstellen voor het eindrapport van het Waddenzeeforum voorgesteld.
. Regionale conferenties
Achtergrond: De resultaten van het Waddenzeeforum worden op vier regionale conferenties nader toegelicht. Lokale en regionale interessegroepen, politici en gemeenten krijgen hier de mogelijkheid zich te laten informeren en met eigen ideeën en voorstellen te komen.
. Socio-economische perspectieven voor de Waddenzeeregio
Achtergrond: De resultaten van een omvangrijke studie "De Waddenzeeregio, een socio-economische perspectievenanalyse", uitgevoerd door het bureau Prognos in opdracht van het Waddenzee Forum worden ter vergadering gepresenteerd. Een samenvatting van de Sterkte/Zwakte analyse is bijgevoegd.
Een beknopte uitgave "De Waddenzeeregio, een socio-economische analyse" is beschikbaar tijdens de persconferentie en kan ook worden gedownload van de Waddenzee Forum website: http://www.waddensea-forum.org/Download/ExternalStudies/ExternalStudies.htm

Achtergrond WSF
Het trilaterale Waddenzee Forum (WSF) werd in 2001 door de regeringen van Denemarken, Duitsland en Nederland ingesteld met het doel strategieën voor duurzame ontwikkeling in de Waddenzee Regio te ontwikkelen. In de afgelopen twee jaar zijn de 41 vertegenwoordigers van landbouw, visserij, industrie/havens, energie, toerisme, natuurbescherming en de overheden (nationaal, regionaal en lokaal) meermaals bij elkaar geweest om de volgende vragen te bespreken:
- Hoe ziet het er in het jaar 2020 uit in het Waddenzee kustgebied?
- Hoe zullen en willen we dan in deze regio leven, werken en recreëren?
- Wat kunnen we vandaag al doen voor een waardevolle toekomst voor de regio?
- Op welke sterke punten kunnen we teruggrijpen. Met welke zwakke punten moeten we rekening houden?
De verschillende interessegroepen hebben daartoe visies, strategieën en projectvoorstellen uitgewerkt.

Voor meer informatie of aanmelding voor de persconferentie kunt u contact op nemen met de heer Folkert de Jong, dejong@waddensea-secretariat.org

---- --