Time : 6:47:36 PM
Date : Thursday, September 16, 2004
Sender Name: AGIM/AVGI

pharma.be ontvangt ACRP Recognition Award 2004

Ter gelegenheid van het jaarlijkse Europees Congres van ACRP (Association of Clinical Research Professionals, zal, pharma.be, de koepelorganisatie van de Geneesmiddelenindustrie, op vrijdag 17 september 2004 worden gelauwerd voor haar inspanningen op het vlak van de omzetting van de Europese Richtlijn inzake de Klinische Studies in België.

ACRP (Association of Clinical Research Professionals) werd opgericht in 1976 en telt wereldwijd 18.000 leden, die verantwoordelijk zijn voor klinische studies. Hiermee is deze organisatie de grootste in haar soort. Zij fungeert o.m. als platform voor de uitwisseling van nieuwe ideeën en informatie op het vlak van nieuwe thema's, trends, ontwikkelingen en reglementeringen. Zij promoot tevens de toepassing van hoge ethische standaarden bij de uitvoering van klinische studies.

In Europa stimuleert de organisatie de toepassing van de Europese Richtlijn 201/20/EC "Good Clinical Practices" in de verschillende lidstaten. Deze Richtlijn bevat een geheel van normen en termijnen waaraan klinisch geneesmiddelenonderzoek moet voldoen. Deze Richtlijn diende in de verschillende lidstaten te worden omgezet in het nationale recht vóór 1 mei 2004, een datum die in België nagenoeg werd gehaald dankzij de Wet van 7 mei 2004 inzake experimenten op mensen (B.S. 18 mei 2004, met terugwerkende kracht van toepassing vanaf 1 mei 2004). Dankzij deze wetgeving,waardoor zeer competitieve goedkeuringstermijnen worden ingevoerd, kan België de vooraanstaande plaats die het bekleedde (tweede na Verenigd Koninkrijk) op het vlak van het klinisch geneesmiddeleonderzoek, behouden.

Op initiatief van Rudy Demotte, Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, werd het wetsontwerp adequaat door Kamer en Senaat behandeld. België is daarmee de eerste van de Europese lidstaten met een volledig uitgewerkte regelgeving voor klinische studies, in overeenstemming met de Europese Richtlijn.

pharma.be heeft, onder impuls van dr.iuris Caroline Trouet en professor dr. Leo Neels, intensief geïnvesteerd in de voorbereiding van dit regelgevend kader. Om die reden heeft de International Board van ACRP beslist haar Recognition Award 2004 uit te reiken aan pharma.be

Tijdens het Congres van ACRP, dat vandaag en morgen te Brussel wordt gehouden, zullen tal van deskundigen getuigen over het belang van degelijk klinisch geneesmiddelenonderzoek. Een dergelijk onderzoek houdt in dat nieuwe moleculen of actieve bestanddelen voor nieuwe geneesmiddelen, zeer grondig worden getest, vooraleer ze op de markt worden gebracht.

De huldezitting vindt plaats in Aula Q van de VUB-campus te Brussel, Etterbeek, om 14.00 uur.

Na de Awarduitreiking zal Marc Herremans (Iron Man deelnemer, en verlamd na een zware val) getuigen van zijn verwachtingen t.a.v. nieuwe experimentele geneesmiddelen en verwoorden waarom hij zelf zou deelnemen aan klinisch geneesmiddelenonderzoek.

Voor meer informatie kan u terecht bij:


* Moniek Delvou, Director Communication van pharma.be: 02 238 99 74 of 0475 266 495

* Yves Geysels: 02 246 16 69 ou 0477 618 006 (ACRP)