Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam

Amsterdam, 17 september 2004

76a4908.gif

Besluiten uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur

Uitnodiging

Negen aanvragen Urban2 bedrijfsregeling nu honoreren, binnenkort de overige

Negen ondernemers krijgen ruim ¤ 51.000 subsidie om hun ondernemerschap te versterken. De subsidie betreft de Urban2 Bedrijfsregeling. In oktober volgt een besluit over nog 25 subsidieaanvragen. Witte Goudriaan combineert op 17 september om 13.00 uur de uitreiking van de subsidiebeschikking met een bedrijfsbezoek; deelraadsleden en pers worden uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Zie bijgevoegd persbericht.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Uitnodiging

Straatreiniging haalt ruim drie miljoen huisvuil op; opening expositie

Stadsdeelwethouder Witte Goudriaan (afval en kunst) opent op 17 september om 15.00 uur in galerie De Stoker de foto-expositie van de straatreinigers, die met wegwerpcamera's foto's gemaakt hebben van hun werk en van de schone straat ná hun werk. Galerie De Stoker, Witte de Withstraat 124 hs in Amsterdam. Open: vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op afspraak. De juni kunstmaand in de Baarsjes had als thema "afval". Bij de Stoker werden die maand honderd 'stoeptroep-kunstwerkjes' verkocht voor één euro elk. Met de opbrengst hebben de kunstenaars van de Stoker de reiniging de foto-expositie aangeboden, als dank voor het schoonhouden van de buurt. Het Dagelijks Bestuur vindt dat de verbetering van de reiniging goed op koers ligt. Tot 1 augustus is ondermeer zeven miljoen kilo huishoudelijk restafval opgehaald (uit 375 containers) en 1,3 miljoen kilo grof afval. De vegers hebben ruim 230.000 kilo zwerfvuil van de straat geveegd. De milieupolitie heeft 458 fietswrakken verwijderd en bijna drieduizend gedumpte vuilniszakken onderzocht op overtreders. Bovendien zijn circa 380 klachten over afval en wijkbeheer afgehandeld.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Herstructurering Baarsjesweg start op 21 september

De werkzaamheden aan het noordelijk deel van de Baarsjesweg beginnen op dinsdag 21 september. Oorzaak van het uitstel was een aanvullend bodemonderzoek naar een aantal locaties omdat de Dienst Water en Riolering (DWR) tegelijkertijd de rioleringsbuizen verlegt van de kade naar het midden van de weg, waar ze horen. Op één locatie, ter hoogte met de Van Speijkstraat, moet DWR dieper de grond in, waar vervuiling is aangetroffen. Hierdoor moet op deze plaats de grond gesaneerd worden, zo oordelen de deskundigen van de Dienst Bodembeheer. Tussen de Van Speijkstraat en de Slatuinenweg wordt de weg éénrichtingsverkeer. Vanaf de Van Speijkstraat tot de Postjesweg en vanaf de Slatuinenweg tot de Admiraal de Ruyterweg blijft het tweerichtingsverkeer. Van de Postjesweg tot de Chasséstraat komt een wandelkade aan de waterzijde waar niet geparkeerd mag worden. Er komen ook nieuwe bomen (Platanen) en de weg wordt voorzien van meer fietsenrekken.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Subsidieaanvraag De Buurtfirma voor oudere allochtone mannen

Stadsdeel De Baarsjes gaat medefinanciering aanvragen bij de centrale stad voor het project "De Buurtfirma" in het kader van Urban2. Met dit leer/werkproject wil De Baarsjes per half jaar zestien oudere allochtone mannen uit hun isolement halen, op weg naar werk. De mannen uit de Chassébuurt krijgen een aangepaste eenjarige opleiding van het ROC van Amsterdam, die bestaat uit onderdelen van de reguliere mbo-opleidingen zoals electrotechniek of stratenmaker, gecombineerd met vaktaal, sociale vaardigheden en sollicitatietrainingen. Na een jaar kunnen de deelnemers aan de slag bij de Buurtfirma als allround klussenman en solliciteren zij bij woningcorporaties als conciërge of huismeester of bij commerciële klussenbedrijven als klussenman. De totale kosten bedragen ruim ¤ 560.000 euro. Het stadsdeel heeft ¤ 120.000 begroot en voor 2005 is nog ¤ 50.000 aangevraagd in het kader van ISV. Doorgaan van het project hangt af van zowel externe financiering door Europa (EFRO) als van cofinanciering vanuit de centrale stad.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Geen vrijstelling voor speelautomatenhal

De speelautomatenhal Casino City aan de Jan Evertsenstraat 108 krijgt geen toestemming voor verhuizing naar de panden van de voormalige beddenzaak in dezelfde straat. Een speelautomatenhal op die plek past niet in het bestemmingsplan. Vrijstelling van het bestemmingsplan is niet aan de orde, omdat het bedrijfsmatige belang niet is aangetoond. Verhuizing betekent namelijk een uitbreiding van de huidige ruimte, terwijl er niet meer dan dertig speelautomaten mogen komen en die zijn er nu al in de huidige locatie.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Agenda

NB: Aboutaleb heeft zijn bezoeken op 8 en 11 oktober afgezegd wegens persoonlijke omstandigheden.
* 17 september om 15.00 uur in galerie De Stoker opening 'Door het oog van de reiniging', foto's die de reinigers van hun werk maakten met wegwerpcamera's
* 18 september Baarsjesdag, opening van het activiteitenseizoen van diverse organisaties, met een informatiemarkt op het Mercatorplein, contactpunt aanmelding nieuwe vrijwilligers, optredens en uitreiking vrijwilligersprijs.
* 23 september integratiedebat. Organisatie: Ahnada & Toekomst
* 28 september Presentatie Ontwerp La Rainbow aan de jongeren
* 30 september Chassécafé;
* 12 oktober Dagtocht Amsterdam aan de haven. Organisatie: Kantara
* 25 oktober start Westerweelschool op nieuwe locatie
* 25 november thema-avond Beter een goede buur dan een verre vriend. Organisatie: Kantara
* 25 november sloop RIVA terrein
* 2 december officiële opening Joop Westerweelschool
* 5 januari 17-19.30 uur Nieuwjaarsreceptie

Nadere informatie: Joke Padmos, j.padmos@baarsjes.amsterdam.nl, mobiel 06-20541756