Gemeente Sneek


Route langs monumenten van Wederopbouw

De gemeente Sneek heeft een route samengesteld die voert langs verschillende wijken en gebouwen die tot stand zijn gekomen in de periode van de Wederopbouw (1945-1967) en kenmerken vertonen van bouwstijl, materiaalgebruik en de principes van ruimtelijke ordening van die tijd. De route staat op de website van de gemeente maar uitgeprinte exemplaren zijn ook (gratis) te krijgen op het stadhuis (Marktstraat 15) en bij de VVV (Marktstraat 18).
* Naar de pagina met de route Wederopbouw

De route langs monumenten van Wederopbouw is een uitvloeisel van het rapport De wederopbouw in Sneek 1945-1967. Dit rapport is in opdracht van het gemeentebestuur van Sneek samengesteld door drs. Annelies Vreeken van de hoofdafdeling Stadsontwikkeling van de gemeente. De aanleiding is de herwaardering die tegenwoordig te signaleren valt voor typische Wederopbouwobjecten. Tot voor kort werd de architectuur uit de periode overwegend verguisd, maar de laatste jaren is er steeds meer waardering voor.

Ook in Sneek zijn in die tijd veel mooie woningen, kerken en bedrijfscomplexen gebouwd. Het initiatief van de gemeente sluit aan bij het belang dat de Rijksdienst voor de Monumentenzorg hecht aan de naoorlogse cultuurhistorie, met name bij stedelijke vernieuwingsprojecten. De Rijksdienst hecht niet alleen belang aan de Wederopbouwperiode, maar wijdt er ook een meerjarig grootschalig onderzoeksproject aan. Het onderzoek van de gemeente Sneek sluit hierbij aan.

De gemeente Sneek wil verantwoord omgaan met de erfenis van de Wederopbouwperiode en heeft die in het rapport geïnventariseerd. Aan de hand van de inventarisatie kan de gemeente voorkomen dat de objecten uit de Wederopbouwperiode, die te jong zijn om onder de bescherming van de monumentenzorg te vallen, worden gesloopt of veranderd zonder dat er een afweging is heeft plaatsgevonden. De gemeente gaat ervan uit dat de Wederopbouw een belangrijke periode is geweest voor de ontwikkeling van Sneek, die niet zomaar mag worden uitgevlakt.

De inventarisatie kan enerzijds dienstig zijn bij het maken van bestemmingsplannen waarin bijvoorbeeld beschermenden maatregelen kunnen worden genomen, anderzijds hoeft ook niet alles bewaard te blijven en kan nu beter worden beoordeeld waar omwille van de stedelijke ontwikkeling renovatie of sloop verantwoorde maatregelen kunnen zijn.

Het rapport is in februari vastgesteld door de commissie Stadsontwikkeling, Milieu en Openbare werken. Belangstellenden kunnen het als pdf-file downloaden van de gemeentelijke website.
* Naar de pagina met het rapport Wederopbouw

In het rapport worden achtereenvolgens de Wederopbouwwijken, -buurten en woningen geïnventariseerd, de objecten op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg, de kerken, de bedrijfsgebouwen en de woon/winkelpanden in de binnenstad.
De route die nu is samengesteld, voert langs een aantal van de geïnventariseerde objecten.

© copyright 2004 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 16-9-2004