Aanhoudingen demonstranten tijdens EU-conferentie

Noordwijk 17-09-2004 - Aan het slot van een manifestatie van de actiegroep Omega in Noordwijk op vrijdag 17 september 2004 heeft de politie dertien personen aangehouden, op grond van de noodverordening die van kracht was en het niet voldoen aan bevelen van de politie. Een demonstrant had een neppistool in zijn bezit.

De aanhoudingen vonden plaats toen tweemaal groepen demonstranten zich tegen de afspraken in begaven in de richting van het Hotel Huis ter Duin, met de kennelijke bedoeling de openbare orde aldaar te verstoren. De manifestatie van Omega richtte zich tegen een EU-conferentie, de informele Defensieraad, die in Huis ter Duin werd gehouden en waaraan delegaties uit de 25 EU-lidstaten deelnamen. Ter opluistering van de conferentie was bij Huis ter Duin militair materieel opgesteld.

Vergunning De gemeente Noordwijk had actiegroep Omega vergunning verleend om tijdens de middag een manifestatie te houden bij het Palaceplein. In de voorbereiding van de maatregelen heeft de politie in opdracht van de beleidsdriehoek rekening gehouden met het optreden van antimilitaristen die bij deze manifestatie werden verwacht. Van hen is bekend dat zij proberen conferenties te verstoren en materieel te vernielen. Het politieoptreden was erop gericht om de manifestatie in goede banen te leiden en ervoor zorg te dragen dat de conferentie ongestoord kon verlopen.

Ontspannen verloop De burgemeester en de politie zijn tevreden over het verloop van de manifestatie die, afgezien van de aanhoudingen aan het slot, een ontspannen verloop had. Een groep demonstranten heeft aan het begin van de avond hun ongenoegen over de aanhoudingen kenbaar gemaakt met een lawaaidemonstratie voor het politiebureau in Leiden.