Ingezonden persbericht

Persbericht van EPN - Electronic-highway Platform Nederland, Platform voor de informatiesamenleving

Miljoenennota bewijst lippendienst aan belang ict.

Den Haag, 17 september 2004 - De Miljoenennota bewijst wel lippendienst aan het belang van ict, maar het blijft bij mooie woorden. Er is veel te weinig aandacht voor de problemen rond de invoering van ict en er worden volstrekt onvoldoende middelen beschikbaar gesteld.

Hoewel de Miljoenennota wel wijst op het belang van ict voor het oplossen van de problemen in sectoren zoals gezondheidszorg, onderwijs en openbare orde en veiligheid is dit nauwelijks terug te vinden in de uitwerking van het beleid.

Overal bij de overheid en bij de overheidsgerelateerde sectoren zien we momenteel grote problemen bij de invoering van ict. Bijvoorbeeld bij de invoering van de nieuwe Gemeentelijke Basisadministratie, bij de invoering van de zorgpas en het elektronisch patiëntendossier, bij het C2000 systeem voor de openbare alarmdiensten en bij de invoering van ict in het onderwijs.

Sinds het departement van Economische Zaken een deel van de coördinatie toebedeeld heeft gekregen, is wel al meer samenhang in het ict beleid zichtbaar. Zie bijvoorbeeld de Rijksbrede ICT agenda. Toch blijft de versnipperde regie het grote knelpunt bij de invoering van ict bij de verschillende overheidsorganen. Volgens EPN is de noodzakelijke coördinatie en daadkracht nog steeds zwaar onvoldoende.

Dit klemt vooral, omdat een snelle invoering van ict niet alleen noodzakelijk is voor belangrijke maatschappelijke sectoren zoals gezondheidszorg, onderwijs, verkeer en vervoer, volkshuisvesting, openbare orde en veiligheid, maar ook voor het functioneren van de overheid zelf.

EPN pleit daarom in haar reactie op de Miljoenennota voor meer regie, meer daadkracht en meer middelen voor de invoering van ict.

EPN zet zich in voor het verbeteren van de kwaliteit van de samenleving met behulp van ict. In het platform zijn het bedrijf­sleven, de politiek, het maat­schappelijk middenveld, de weten­schap en de overheid vertegen­woordigd. EPN verricht onderzoek, publiceert, onder­steunt voor­beeld projecten en initia­tieven en organi­seert bijeen­komsten over thema's rond ict en de samen­leving.

-------------------------------