BENECKE N.I.

Meer aandacht voor vrouwen in de psychiatrie noodzakelijk

Dit is een origineel persbericht.

Amsterdam, 30 juni 2004

VROUWEN IN DE PSYCHIATRIE
Nieuwe inzichten in behandeling

Studiedag

Vrijdag 17 september 2004, 9.45 - 16.00 uur
Meervaart Theater/Congressen, Amsterdam

Voorzitter: dr. C.M. van der Feltz-Cornelis, wetenschappelijk directeur psychopathologie, SEIN, Heemstede

De vrouwelijke helft van de mensheid is tot nu toe weinig medisch-wetenschappelijk onderzocht. Hierdoor is ook in de psychiatrie onderzoek naar vrouwelijke patiënten een ondergeschoven kindje en dat terwijl meer dan de helft van de patiënten vrouw is. Het is zeer onwenselijk dat vrouwelijke patiënten medisch niet of nauwelijks worden onderzocht en daardoor minder goed kunnen worden behandeld. Meer onderzoek naar vrouwelijke psychiatrische patiënten is daarom gewenst.
Gelukkig komen er de laatste jaren steeds meer gegevens beschikbaar over medicatiegebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding (lactatie) en behandeling van de postnatale depressie (post-partumpsychose).

Naast meer aandacht voor vrouwelijke psychiatrische patiënten mag er ook meer aandacht komen voor vrouwelijke psychiaters. De instroom van vrouwen in de opleiding tot psychiater is aanzienlijk toegenomen, maar in de top domineren nog steeds de mannen.

Op vrijdag 17 september 2004 organiseert Benecke N.I. de studiedag 'Vrouwen in de psychiatrie. Nieuwe inzichten in behandeling'. Op deze dag zullen psychiaters een poging doen om een antwoord te vinden op de vele vragen die er leven ten aanzien van vrouwen in de psychiatrie. Naast de aanwezigheid van psychiatrische stoornissen en de behandeling van agressie bij vrouwelijke patiënten zullen ook de vereisten aan bod komen die nodig zijn om als vrouwelijke psychiater een topfunctie te bekleden. Deze studiedag biedt veel praktische informatie die de behandeling van vrouwelijke patiënten ten goede zal komen.

Sprekers
Dr. N. Draijer, psycholoog/psychotherapeut, GGZ Buitenamstel, Amsterdam; universitair hoofddocent vakgroep Psychiatrie, Vrije Universiteit, Amsterdam
Prof. dr. T.J. Heeren, psychiater-directeur Divisie Jeugd & Ouderen Altrecht, Utrecht; hoogleraar Ouderenpsychiatrie, Universitair Medisch Centrum Utrecht
A.M. van Hulst, psychiater, Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam E.A.M. Knoppert-van der Klein, psychiater, Rijngeest Groep, Leiden W.C. Smith-van Rietschoten, psychiater, Raad van Bestuur GGZ Westelijk
Noord-Brabant, Bergen op Zoom
C.M. Sonnenberg, psychiater, GGZ Buitenamstel, Amsterdam

Doelgroep
Deze studiedag is bedoeld voor psychiaters en psychiaters in opleiding. Andere geïnteresseerden zijn ook van harte welkom.

Hier kunt u het volledige programma van de studiedag lezen: http://www.benecke.nl/index.asp?a=33175&s=6553&p=1


---

====
Benecke N.I., continue medische educatie en communicatie

Benecke N.I. is een nascholingsorganisatie met meer dan 15 jaar ervaring in het ontwikkelen en organiseren van postacademisch onderwijs op het gebied van de gezondheidszorg. Meer informatie vindt u op www.benecke.nl.