Ingezonden persbericht


persbericht

Waterschappen kiezen StemWijzer

Komend najaar wordt de StemWijzer voor het eerst ook bij waterschapsverkiezingen ingezet. De methode van de StemWijzer is daardoor vernieuwd: de StemWijzer geeft nu geen advies voor een partij, maar voor een kandidaat. Zes waterschappen hebben de StemWijzer ingeschakeld: Hoogheemraadschap van Rijnland, de waterschappen Noorderzijlvest, Hunze en Aa's, De Dommel, Aa en Maas en het waterschap Brabantse Delta.

Veel Nederlanders hebben geen idee wat een waterschap doet, laat staan wie de bestuurskandidaten zijn. Hierdoor is men vaak minder gemotiveerd om te gaan stemmen. In voorgaande jaren is gebleken dat het voor kiezers moeilijk is bij verkiezingen een overwogen keuze voor een kandidaat te kunnen maken. De StemWijzer van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) moet daar verandering in brengen.

In tegenstelling tot andere verkiezingen, zoals bijvoorbeeld voor de Tweede Kamer of de gemeenteraad, wordt niet op partijen gestemd maar op personen, dit volgens het zogeheten personenstelsel. Daarom werkt de StemWijzer volgens een nieuwe methode. Aan de hand van de beleidsterreinen van het waterschap is een aantal stellingen geformuleerd. Deze zijn ter beantwoording aan alle kandidaten voorgelegd. Zo kan de nieuwe StemWijzer na het beantwoorden van 20 tot 25 stellingen berekenen in welke mate er overeenstemming is met de personen die zich voor een bestuursfunctie beschikbaar hebben gesteld. Daarbij is een extra mogelijkheid ingebouwd om door te klikken naar de kandidaten voor meer persoonlijke informatie.

Dijkbeheer, regelen van het waterpeil en zorgen voor schoon water behoren tot de belangrijkste taken van waterschappen. Verkiezingen worden iedere vier jaar gehouden. Op 17 september a.s. gaat de eerste StemWijzer voor het Hoogheemraadschap van Rijnland online, de andere vijf volgen medio oktober.

De StemWijzer groeide zowel in de campagne voor de Tweede-Kamerverkiezingen 2002 als in die van 2003 uit tot één van de meest bezochte internetapplicaties in Nederland. Beide keren werden ruim twee miljoen stemadviezen verstrekt. Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni van dit jaar scoorde www.stemwijzer.nl bijna een half miljoen verstrekte adviezen.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Nico Bloot, voorlichting, tel. 020 52 17 653. M 06 47 402 506. Eddy Habben Jansen, adjunct-directeur, tel. 020 52 17 634. M 06 24 533 390.

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie met als doel het bevorderen van politieke en maatschappelijke participatie. Behalve de StemWijzer organiseert het IPP Wegwijsdagen, Scholierenverkiezingen, Opiniewijzers en websites als www.allesoverdeverkiezingen.nl, www.verkiezingsaffiches.nl en andere activiteiten.

27 juli 2004