Ingezonden persbericht


Trefwoorden: galvanische stimulatie, galvanisch geïnduceerde lichaamszwaai

Promotie mw.drs. Susanne Balter

In de Faculteit der Geneeskunde.

Titel: "Galvanic-induced Body Sway".

Promotor: Prof.dr. H. Kingma; co-promotor: dr. R.J. Stokroos.

Vrijdag 17 september 2004, 12.00 uur

Met retro-auriculair geplaatste electrodes is het evenwichtssysteem links en rechts afzonderlijk geprikkeld, wat leidt tot een galvanisch geïnduceerde lichaamszwaai (GLZ).

Bij personen gevoelig voor wagenziekte en turnsters wordt verondersteld dat de centrale leerprocessen respectievelijk slecht of juist heel goed zijn. De test toonde echter geen verschillen met gezonde proefpersonen en duidt geen centrale leerprocessen aan.

Het aangrijpingspunt van de elektrische stimulatie blijkt zowel de evenwichtszenuw als meer centraal gelegen vestibulaire neuronen. Aanwezigheid van GLZ is dus een teken van (rest)functionaliteit van het perifere en/of centrale vestibulaire systeem. Onprikkelbaarheid wijst op een sterke retro-labyrintaire functiestoornis. Verder onderzoek richt zich op het discrimineren tussen de bijdrage van de perifere (zenuw) en centrale vestibulaire structuren.

De afdeling Communicatie en Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 2044. pers@bu.unimaas.nl. De berichten van de UM staan op Internet www.unimaas.nl.