Gemeente Ede

nummer 176 / Ede, 7 september 2004

Verwijsbord Airborne Memorial Zuid Ginkel

Op de rotonde waar de Nieuwe Kazernelaan eindigt bij de N224 komt een bewegwijzeringsbord naar de drie kilometer verder gelegen plek op de Ginkelse Heide. Daar vindt jaarlijks de herdenking plaats van de operatie Market Garden. Het bord is ontworpen naar een idee van de heer Anne Hummelen, ooggetuige van de luchtlandingen.

Market Garden
De operatie had ten doel de bruggen over rivieren en kanalen op de Duitsers te veroveren om de weg vanuit het zuiden vrij te maken richting Ruhrgebied. Op 17, 18 en 19 september 1944 werden tussen Arnhem en Ede duizenden militairen gedropt om de Rijnbrug van Arnhem te veroveren. Op 18 september om drie uur in de middag brachten 121 Dakotas binnen een tiental minuten ruim tweeduizend parachutisten aan de grond op de Ginkelse Heide.

Ooggetuige
Anne Hummelen heeft de luchtlandingen als kind van twaalf jaar beleefd. Op 17 september zat hij op het dak van hun woning aan de Buitenzorglaan. Hij zag vliegtuigen en de dalende parachutes. Terugkerende Dakotas volgden de Rijksweg (N224) en enkele vliegtuigen lieten vele meters oranje linten uit hun geopende afsprongdeuren wapperen. Om de herinnering levend te houden heeft Hummelen het idee voor een bewegwijzeringbord geopperd.

Pegasus
Op het bewegwijzeringsbord staat een Pegasus afgebeeld. Dit is het embleem van de Britse luchtlandingseenheden. Een gevleugeld paard met daarop een gewapende ruiter; een beeld uit de Griekse mythologie. In samenwerking met de Provincie heeft de gemeente Ede het bord laten maken.

Herdenken
Op vrijdag 10 september om 10.00 uur onthult Anne Hummelen samen met Marius van Pelt het bewegwijzeringbord. Van Pelt is voorzitter van de Stichting Airborne Herdenkingen. Deze stichting coördineert de herdenkingen van de slag bij Arnhem. De onthulling past goed in deze periode van gedenken. Op 18 september bijvoorbeeld landen bijna duizend parachutisten op de Ginkelse Heide. Dit zijn zowel veteranen als Britse- Tsjechische- en Nederlandse militairen. Het programma begint om 10.00 uur enduurttotcirca15.00uur.Meerinformatie staat op de website van de gemeente Ede; www.ede.nl en de website van de Stichting Airborne Herdenkingen; www.airborne-herdenkingen.nl
---