Gemeente Gouda




datum: 9 september 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Linda Dinkelman
telefoon: 0182 - 588393

gevarieerd cultuuraanbod voor voortgezet onderwijs

Op vrijdag 17 september om 16.30 uur ondertekent wethouder cultuur, Siebe Keulen in Museum het Catharina Gasthuis het convenant Cultuurtraject Gouda. Met de ondertekening geeft de wethouder het startsein voor de ontwikkeling van een nieuw en gevarieerd cultuuraanbod voor leerlingen uit de basisvorming van het voortgezet onderwijs. Na afloop van de ondertekening voert de Jeugdtheaterschool Zuid-Holland het theaterstuk De Monologen - Lucifers liefde & Kindersmart op in het museum. Het cultuurtraject is een samenwerking tussen de gemeente Gouda en het Kunstgebouw.

het Cultuurtraject

Binnenkort kunnen leerlingen in de basisvorming van het voortgezet onderwijs gaan genieten van nieuw en gevarieerd Gouds cultuuraanbod. Vanaf aankomend schooljaar gaat het Cultuurtraject Gouda van start. Het Cultuurtraject is een structuur waarin leerlingen in de basisvorming van het voortgezet onderwijs regelmatig in aanraking komen met kunst en cultuur uitingen. Daarnaast worden de leerlingen ook zelf actief betrokken bij culturele activiteiten, maar dan op een andere manier dan binnen de bekende kunstvakken. Het Cultuurtraject is een initiatief van de provincie Zuid-Holland. Kunstgebouw heeft van hen de opdracht gekregen dit traject in de Zuid-Hollandse gemeenten uit te zetten.

BAM

De gemeente Gouda heeft de ontwikkeling en uitvoering van het Cultuurtraject Gouda in handen gegeven van BAM (Bibliotheek, Archief en Museum). BAM is een samenwerkingsverband tussen de Openbare Bibliotheek, de Stedelijke Musea en het Streekarchief Hollands Midden in Gouda. Naast een inhoudelijke samenwerking ontwikkelt BAM, samen met andere culturele instellingen in de regio Gouda, een vraaggericht aanbod voor het voortgezet onderwijs. Vanaf september 2004 zal BAM voor drie schooljaren het Cultuurtraject uitvoeren.

de Monologen - Lucifer's liefde & Kindersmart -

De ondertekening wordt afgesloten met een bijzondere productie van de Jeugtheaterscholl Zuid-Holland. Twee schilderijen uit Museum het Catharina Gasthuis zijn de inspiratiebron geweest voor het maken van de Monologen. Deze theatrale acts worden uitgevoerd door leerlingen van de Jeugdtheaterschool Zuid-Holland. Door op deze wijze verschillende vormen van kunst en cultuur te combineren, wil BAM het cultuurtraject de komende jaren vormgeven. Naar aanleiding van het schilderij De Gevallen Engel(1880) van Odilon Redon, spelen twee leerlingen de monoloog "Lucifer's liefde" uit Lucifer van Joost van den Vondel. Het wordt een keer in het Nederlands en een keer in het Marokkaans(Berbers) gespeeld.

De Gezusters(1895) van Willem Bastiaan Tholen is de aanleiding geweest voor Kindersmart, drie gruwelijke rijmen van Heinrich Hoffmann uitgevoerd als mini-opera.
Regie: Theo Ham, Choreografie: Hedwig Duykers, Muziek: Peter de Koning, Kostuums: Caroline Vogel, decor: Esther Vierssen,Tekst: Marcel Zweers.


-- einde bericht--

noot voor de redactie (