Erasmus


09-09-04: Voedsel inname bij slokdarmkanker verbetert door bestraling

Rotterdam, 8 september. Slokdarmkanker treft jaarlijks 1250 mensen en dit aantal stijgt nog steeds. Meer dan de helft van de patiënten kan niet meer geopereerd worden en de levens-verwachting is gemiddeld een half jaar. Uit een onderzoek aan het Erasmus MC blijkt dat eenmalige bestraling van de slokdarm een goede voedsel inname geeft. Mevr. M. Homs promoveert op 17 september op dit onderwerp. Binnenkort verschijnt hierover een artikel in de Lancet.

De belangrijkste klacht van mensen met slokdarmkanker is dat ze niet goed meer kunnen eten en drinken en dit vermindert de kwaliteit van leven. Er zijn twee manieren om deze voedsel inname weer mogelijk te maken. Een methode is het plaatsen van een stent, een soort buisje in de vernauwing van de slokdarm en de andere methode is het inwendig bestralen van een deel van de slokdarm; het gezwel kan daarmee kleiner worden. Beide behandelingen worden in Nederland uitgevoerd, maar het is nooit vastgesteld wat de beste methode is. Bij het onderzoek zijn 9 ziekenhuizen en 200 patiënten betrokken. Uniek aan dit onderzoek was dat patiënten maandelijks thuis werden opgezocht door een speciaal opgeleide verpleegkundige; patiënten hoefden er niet voor naar het ziekenhuis te komen.

De conclusie van dit onderzoek is dat een éénmalige bestraling van de slokdarm bij een inoperabele slokdarmtumor het beste resultaat geeft. Binnen een week zijn de meeste patiënten in staat om vrijwel weer normaal te eten en te drinken. Alle bij het onderzoek betrokken patiënten gaven aan dat hun kwaliteit van leven hiermee verbeterd was.