Vredessite 'de nieuwe oorlog'


Manifestatie in Noordwijk tegen Europese defensietop

Persbericht Omega Establishment Team
Leiden, 1 september 2004 - Op 17 september aanstaande vindt in Noordwijk een ministeriële EU-defensietop plaats. De ministers van Defensie van de verschillende Europese lidstaten zullen in Huis ter Duin gaan overleggen over de verdere ontwikkeling van een gezamenlijke Europese defensiemacht, de verbetering van militaire capaciteiten, de oprichting van een Europees Wapenagentschap en de verdere uitbouw van een zelfstandige Europese defensieindustrie. Op een steenworp afstand van de ministers zal op dezelfde dag, vrijdag 17 september, Operatie Omega plaatsvinden, een kleurrijke politieke manifestatie tegen de Europese defensieplannen. "Operatie Omega" was eerst gepland op 18 september, maar om onduidelijke werd onlangs besloten de hele top één dag te vervroegen.
Vanaf half een start de manifestatie op het Palaceplein, met sprekers, muziek en ludieke acties. De manifestatie wordt georganiseerd door het Omega Establishment Team, een samenwerkingsverband van individuen afkomstig uit verschillende sociale bewegingen.

Achtergrond

Het Omega Establishment Team is van mening dat de mogelijkheden tot interventie van de geplande Europese militaire macht veel te ruim zijn. Volgens de huidige plannen kan een toekomstige interventiemacht overal ter wereld ingrijpen als er sprake is van asymmetrische bedreigingen, een vaag begrip dat van alles kan inhouden. Dit ingrijpen kan volgens de plannen ook preventief plaatsvinden, nog voordat er een crisis uitbreekt. Wij eisen dat deze Pentagon-achtige plannen van tafel gaan. Militair ingrijpen is hoogstens gerechtvaardigd in het geval van een humanitaire crisis.
Het Omega team tekent verder verzet aan tegen de groeiende uitgaven voor defensie binnen de EU, hetgeen zelfs als verplichting in de nieuwe Europese Grondwet is vastgelegd. Wij wijzen ook de oprichting af, tijdens het Nederlandse voorzitterschap, van het Europees Wapenagentschap, dat de uitbouw van een competitieve Europese wapenindustrie moet bevorderen. Al deze plannen zullen onvermijdelijk hogere defensieuitgaven en toenemende wapenhandel tot gevolg hebben, hetgeen gepaard zal gaan met een verdere uitholling van sociale voorzieningen en ontwikkelingshulp.
Het Omega team beschouwt deze manifestatie ook als onderdeel van een breder protest tegen de Europese Unie in het algemeen. De Europese Unie is een log, ondemocratisch, enkel op de belangen van het bedrijfsleven gericht project. De huidige defensieplannen zijn uiteindelijk niet los te zien van de grotere economische belangen van Europa als politiek-economische macht en de belangen van het bedrijfsleven, met name de wapenindustrie.
Ondanks dat Noordwijk tijdens de defensietop in een vesting zal veranderen, hoopt de organisatie van Operatie Omega op een rustig verloop van de manifestatie.
Meer info op http://www.defensietop.tk


_____