STICHTING ATARAXIA

Persbericht 13 september 2004

Kunstproject 'Wired banks / Oevers in verbinding'.

Rotterdam/Boedapest - Van 17 september tot en met 9 oktober is in Las Palmas werk te zien van Nederlandse en Hongaarse kunstenaars. Sinds 1 mei 2004 is Hongarije lid van de Europese Unie. Voor de meeste Europeanen in het westen is het voormalige oostblokland nog terra incognita. Dat geldt ook voor kunst uit Hongarije. De expositie 'Wired banks/ Oevers in verbinding' is een eye-opener: vanuit het voormalige pakhuis van de HAL wordt de blik, die voorheen altijd westelijk was georiënteerd, nu oostwaarts gericht.
Tussen de zustersteden Rotterdam en Boedapest en tussen de rivieren Maas/Rijn/Main/Donau bestaat al sinds 1992 een open vaarverbinding door de opening van het Main-Donaukanaal. Water is dan ook hèt verbindende element en inspiratiebron voor het Wired banks-experiment van Rotterdams beeldend kunstenaar en initiatiefnemer Rob Geenen, die eerder betrokken was bij het transculturele projekt 'Oostwaarts'. Hij selecteerde de zeven Nederlandse kunstenaars en legde via de Nederlands-Hongaarse kunstenares Beaty Czetö, die ook deelneemt aan de expositie, de contacten met Boedapest. Beeldend kunstenaar, schrijver, kunstcriticus en performer Balint Szombathy selecteerde op zijn beurt de Hongaarse kunstenaars. Kunstenaars, onder wie Balint zelf, die een experimentele benadering in hun werk toelaten en openstaan voor grensoverschrijdende ontmoetingen en uitwisseling. Alle deelnemers kregen voor 'Wired Banks' de speciale opdracht om nieuw werk te maken en te reflecteren over het nieuwe Europa, waar de oude grenzen tussen oost en west vervagen en verdwijnen, maar waar culturele obstakels en onwetendheid het zicht op elkaar vertroebelen. Het verrassende en fascinerende resultaat van de ontmoeting ( en soms lichte botsing) tussen Hongaarse en Nederlandse kunst is te zien in Las Palmas, gekozen om zijn markante architectuur en ligging aan de Maas.
In het voorjaar van 2005 reist de expositie 'Wired banks' naar Boedapest.

Wired Banks/Oevers in verbinding
Las Palmas, 18 sept. t/m 9 oktober
Wilhelminakade 68, Rotterdam
Opening: 17 september 2004; 19-22 uur
Openingswoord: Ildikó Markus,
Cultureel Attaché Ambassade van Hongarije, Den Haag Muziekoptreden: Béla drMarias - Tudosók/the scientists (zie http://www.index.hu/tudosok)
Performance: Balint Szombathy: 'Chimneys' Imre Bukta: 'Time'


- Deelnemende kunstenaars:
Gijs Assmann; Paul Cox; Beaty Czetö; Robbert van der Horst; Diederik Klomberg; Petra Peter; Regina Verhagen
Imre Bukta; Béla drMarias; Laszló feLugossy; Agnes Haasz; Ilona Lovas; Laszló L. Simon; Balint Szombathy

Website: http://www.wiredbanks.com

Voorbezichtiging: 16 september 2004, 14.00 t/m 15.30 uur. U bent van harte welkom.


---


-
Notitie voor de redactie
Meer informatie via Rob Geenen, tel. 010-4521501, email: ataraxia@dTEA.nl

13 sep 04 09:31