Gemeente Son en Breugel


Een herdenking om nooit te vergeten

Operatie Market Garden op 17 september betekende in 1944 de bevrijding van Son en Breugel. Dit jaar herdenken we de 60e verjaardag van deze belangrijke gebeurtenis. We vieren dat uitbundig en met zijn allen, dus ook met een aantal van onze Amerikaanse bevrijders. U bent van harte welkom bij de vele activiteiten die door de gemeente en andere partijen in september worden georganiseerd. Graag tot ziens!

17 september Bevrijdingsdag

16.00 uur Ontvangst bevrijders (Sonniuswijk) De bevrijding begon op 17 september 1944. Een dag om nooit te vergeten. Ook dit jaar willen we samen met onze bevrijders stilstaan bij dit belangrijke moment. Het gemeentebestuur ontvangt om 16.00 uur op het voormalige landingsterrein Amerikaanse Veteranen van de 101e Airborne Division met hun familieleden.

16.15 uur Para-dropping uit Dakotas (Sonniuswijk, bij manege Boszicht)

De veteranen en u zien (weer) de parachutes neerdalen boven de Sonniuswijk. Dan springen 60 paras van een Amerikaans demonstratieteam in originele kleding uit twee Dakotas. Een unieke kans om deze vliegtuigen nog eens te zien. De veteranen worden aansluitend in antieke legervoertuigen naar het Bevrijdingskamp (achter Manege Sonniushof) gebracht voor een ouderwets hartelijke ontvangst. Aansluitend rijden de veteranen naar de officiële herdenking bij het monument aan de Europalaan.

Neem de fiets!
Son en Breugel kennende wordt het druk in en rond Sonniuswijk. Neem daarom de fiets, dan mist u niets! De wegen rondom het landingsterrein worden afgesloten voor autos.

17.45 uur Herdenkingsceremonie (monument Europalaan) De officiële herdenking vindt vanaf 17.45 uur plaats bij het monument aan de Europalaan. Er zijn zitplaatsen voor ouderen gereserveerd. Het wordt een gepast plechtige ceremonie, opgeluisterd met onder andere sprekers en muziek. De ceremonie eindigt om 18.30 uur met een mogelijkheid om bloemen te leggen. Een deel van de Europalaan wordt voor deze plechtigheid tijdelijk afgesloten. Parkeren op het 17 Septemberplein of bij de brandweerkazerne. Het monument is met de fiets uitstekend bereikbaar. 20.00 uur BevrijdingsBal Feesttent Oranjestraat/Wilhelminalaan Entree: 5,- (incl. 2 consumptiebonnen en herdenkingssjaaltje). Kaartjes te koop bij BP shop Caris, Supermarkt Plus Van Gennip, het gemeentehuis, café De Zwaan en bij de ingang van de tent. We herdenken de oorlog, maar de jaren 40 waren ook de jaren van swingende muziek en stijlvolle kleding. U hoort, ziet, proeft en beleeft het op het bevrijdingsbal. Ervaar het mooie van de jaren 40. Een feest vol plezier, vermaak voor en door Son en Breugel. We verzoeken u in stijl te komen (kledij, kapsel, hoed uit de periode 40-45). De harmonie opent de avond. Daarna verzorgen Aris Weel, Rawazzi, Connection, Southern Comfort Barbermates en The Zendmasters (Glenn Miller comes alive) een spetterend muzikaal festijn. Het bevrijdingsbal wordt georganiseerd door het Oranjecomité, de Lionsclub en de gemeente Son en Breugel. Wij danken alle sponsors, groot en klein, voor hun genereuze bijdragen.

Kom op de fiets, dan mist u niets! We verwachten dat de tent volloopt met 3000 mensen. Uw fiets kunt u stallen aan de Oranjestraat. Wie met de auto komt, zal langer moeten zoeken en verder moeten lopen. Er is weinig parkeergelegenheid in de buurt.

18 september

09.00-16.00 uur Open Dag Legerkamp 40-45 Entree 2,50 (kinderen t/m 12 jaar gratis). In de Sonse bossen, achter Manege Sonniushof, is een realistisch bevrijdingskamp ingericht. De tanks, de jeeps en andere leger-voertuigen, de tenten, de uniformen, de legeruitrusting! Na een bezoek aan het bevrijdingskamp weet u precies hoe het ook alweer was in de Tweede Wereld-oorlog. De organisatie is in handen van club Wheels, die deze dag ook demonstraties verzorgt. U vindt het kamp door de borden te volgen.

19.00 uur Screaming Eagle Festival Feesttent Entree 5,-. Na het heerlijke, nostalgische Bevrijdingsbal van 17 september komen we op 18 september helemaal terug naar het heden. Vijf bands uit Son en Breugel spelen rock, blues en rock-n-roll. Voor alle jongeren tussen 16 en 45 jaar die het horen willen. Raymond Bonnier presenteert de avond, stelt de bands voor en praat u bij over het lokale popklimaat. Optredens worden verzorgd door Nudity, Harvest Moon, Ground Ivy, Giggut!? en Back. De eerste vier spelen vanaf 19.30 uur elk een set van drie kwartier, gevolgd door een pauze. Back swingt van 23.30-01.00 uur. De organisatie is in handen van de band Giggut!? en Fenklup Ut Gi!? Kaartverkoop bij De Zwaan, Cafetaria Spierings en aan de tent.

19 september

11.30 uur Oecumenische Vredesviering Sonse Kerk De gezamenlijke kerken van Son en Breugel organiseren deze dag een oecumenische woord- en gebedsviering in de Sint Petrus Bandenkerk. Het thema is: Corridor naar de Vrede. Iedereen is van harte welkom om deze bijzondere gebedsdienst mee te vieren. Let op: de aanvang is 11.30 uur.

10.45 uur Hells Highway on Wheels Bevrijdingsmonument Europalaan Skaters skaten vanaf Eindhoven via Son en Breugel, Sint-Oedenrode en Veghel naar Overloon en terug. Omstreeks 10.45 uur komen ze naar verwachting aan bij het Bevrijdingsmonument aan de Europalaan. De route in Son: Kanaalstraat, De Bontstraat, Zand-straat, Esdoornstraat, Boslaan, Europalaan, Gentiaanlaan en Rooiseweg. Keep m rolling Hells 60 en 100 Om 10.30 uur vertrekken oude voertuigen vanaf Eindhoven via de A50 naar het Oor-logsmuseum in Overloon en terug. De eerste stop vindt plaats in Son en Breugel, bij het monument aan de Europalaan.

14.00 uur Familiedag in de Feesttent Entree: volwassenen 5,-, kinderen 2,50. De Sonse horecabedrijven willen de herdenking passend afsluiten. Ze zijn erin geslaagd bekende sterren als Hind en Gerard Joling naar Son en Breugel te krijgen. Dat belooft een heel leuke dag te worden. Die begint al vroeg in de middag, wanneer DJ Maarten voor alle kinderen draait. Iedereen is uiteraard van harte welkom. Het programma begint s middag voor de kinderen en daarna zijn er optredens van Satisfy, Hind, Rob Ronalds én .. Gerard Joling!
Kaartverkoop bij alle Sonse cafés en bij BP shop Caris in Breugel.

Langer lopende activiteiten

Nog tot 24 september Tentoonstelling REMEMBER SEPTEMBER 44-04 Gemeentehuis
Zonder herinneringen geen historie. In het gemeentehuis vindt u tot 24 september een groot aantal herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Wist u dat sommige vrouwen het koord van parachutes uitplozen om er garen van te maken waarmee sokken gebreid werden? U ziet het tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. Vergeet het niet! Remember September!

Fietstocht oorlogsmonumenten Son en Breugel telt in totaal 8 oorlogsmonumenten. Een fietstocht langs deze monumenten biedt zicht op de historie én op de schoonheid van Son en Breugel. In het gemeentehuis kunt u gratis een routebeschrijving afhalen.