Ingezonden persbericht



Afzender:
Omega Establishment Team
Postbus 719
2300 AS Leiden
http://www.defensietop.tk

Leiden, 13 september 2004

+++ Activisten protesteren tegen Europese Defensietop in Noordwijk +++

Op 17 september aanstaande vindt in Noordwijk een 'informele' ministeriële EU-defensietop plaats. De ministers van Defensie van de verschillende Europese lidstaten zullen in Huis ter Duin gaan overleggen, onder meer over de verdere ontwikkeling van een gezamenlijke Europese defensiemacht, de 'verbetering' van de militaire capaciteiten, de oprichting van een Europees Wapenagentschap en de verdere uitbouw van een zelfstandige Europese defensie-industrie.

Op een steenworp afstand van de ministers zal op dezelfde dag, vrijdag 17 september, "Operatie Omega" plaatsvinden, een kleurrijke politieke manifestatie tegen de Europese defensieplannen.

Vanaf 12:30 start de manifestatie nabij het Palaceplein in Noordwijk, met sprekers, muziek en ludieke acties. Activisten uit het hele land worden verwacht.
De sprekers zijn: Kees Kalkman (Anti Militaristisch Onderzoeks Kollektief AMOK), Hans Lammerant (Forum voor Vredesactie/Bombspotting, België) en Johannes Plotzki (Informationsstelle Militarisierung, Duitsland). De manifestatie wordt georganiseerd door het Omega Establishment Team, een samenwerkingsverband van individuen afkomstig uit verschillende sociale bewegingen.

Over de achtergrond van deze manifestatie valt meer te lezen in een eerder persbericht
(http://www.simple.demon.nl/defensietop/OONL/manifestatie/persbericht.htm) en op de algemene pagina http://www.defensietop.tk

In het kort protesteren wij tegen:

- de vorming van een Europese militaire macht die preventief kan gaan ingrijpen in niet nader gedefinieerde 'crisissituaties' overal ter wereld
- de uitgesproken samenwerking in de Amerikaanse 'oorlog tegen terrorisme'
- de uitbouw van de Europese wapenindustrie en de stijging van militaire uitgaven

- de militaire aspecten van de Europese grondwet
- het volstrekt ondemocratische karakter van de militaire ontwikkelingen in de EU

Ook betreuren wij de aanwezigheid van een grote verzameling oorlogsmaterieel bij Huis ter Duin, tijdens de conferentie.

Het Omega team beschouwt deze manifestatie tevens als onderdeel van een breder protest tegen de Europese Unie in het algemeen. De Europese Unie is een log, ondemocratisch, enkel op de belangen van het bedrijfsleven gericht project. De huidige defensieplannen zijn uiteindelijk niet los te zien van de grotere economische belangen van Europa als politiek-economische macht en de belangen van het bedrijfsleven, met name de wapenindustrie.

Ondanks dat Noordwijk tijdens de defensietop in een vesting zal veranderen, hoopt de organisatie van Operatie Omega op een rustig en vreedzaam verloop van de manifestatie.

+++++ Einde persbericht +++++

Noot voor de pers: meer info via 0613646175 (ook op 17 september) of email naar defensietop@gmx.net.

--
Supergünstige DSL-Tarife + WLAN-Router für 0,- EUR* Jetzt zu GMX wechseln und sparen http://www.gmx.net/de/go/dsl