TROS

Afdeling Communicatie

Hilversum, 13-09-2004

Televisie

HET LEVEN GAAT DOOR

Uitzending vrijdag 17 september

Nederland 2 - 19.55 uur



Jonge zieken in 'het leven gaat door'

In de derde aflevering van HET LEVEN GAAT DOOR zijn een jonge nierpatient en een (relatief) jonge Alzheimer-patiënt te zien.

Nils Klarenbeek (18 jaar) heeft twee niertransplantaties achter de rug. In beide gevallen werd de nier afgestoten. Zeker de komende tien jaar zal hij moeten dialyseren. Door problemen met zijn buikvlies is Nils aangewezen op hemodialyse. Omdat het bezoek aan een dialysecentrum hem teveel beperkt hebben hij en zijn ouders gekozen voor thuisdialyse. Maar hiervoor moeten ze wel worden opgeleid. Verlies van zelfstandigheid is duidelijk; Nils zit voor thuisdialyse aan zijn ouders vast en in de toekomst aan zijn eventuele partner.

De 58-jarige Frits van Hoorn kreeg op de leeftijd van 52 jaar te horen dat bij hem Alzheimer was geconstateerd. Sindsdien verzorgt zijn vrouw Marjan hem. Frits was onderhoudsmonteur en kwam na de diagnose in de WAO. Snel ging het slechter met hem. Hij herkent bijvoorbeeld een stoel niet meer. Marjan moet met hem voor een stoel gaan staan en tegen hem zeggen: zakken. Dan kan hij pas gaan zitten. Drie dagen in de week gaat hij naar de dagbehandeling van tehuis Lisadunahof in Amersfoort. De rest van de week wordt hij verzorgd door Marjan, haar leven staat in het teken van haar zieke man.

Het medisch TROS-programma HET LEVEN GAAT DOOR, gepresenteerd door Mireille Bekooij, vertelt per aflevering het verhaal van twee patiënten met een verschillende ziekte of trauma. In een realistisch portret is het aangrijpende verhaal van de patiënten te zien. De kijker ervaart hoe ze met hun ziekte proberen te leven.

Voor meer informatie:
0000,0000,FFFFwww.tros.nl/hetlevengaatdoor




TROS