Gemeente Utrecht


Persbericht, Utrecht, 14 september 2004


Een schatvondst uit de tijd van Bonifatius
Onthulling: vrijdag 17 september a.s. in het Centraal Museum, Utrecht
Te zien: 18 september t/m 7 november in projectkamer 3, Centraal Museum
7 november t/m 10 april 2004 in de tentoonstelling 'Vikingen!', Centraal Museum

De sectie Cultuurhistorie van de Gemeente Utrecht heeft onlangs in de nieuwbouwwijk Leidsche Rijn een schatvondst geborgen uit de eerste helft van de 8e eeuw. Op vrijdag 17 september om 13.00 uur wordt de schatvondst in het Centraal Museum aan de pers gepresenteerd. Wethouder J. van Zanen (monumenten en archeologie) zal de onthulling verrichten. Deskundigen zijn aanwezig om een toelichting te geven op de aard en betekenis van de schatvondst en vragen te beantwoorden.

De vondst
De schat is drie maanden geleden gevonden tijdens opgravingen door de sectie Cultuurhistorie van de gemeente Utrecht in deelgebied De Woerd, onderdeel van Leidsche Rijn. De schat dateert uit een woelige periode, waarin Friezen en Franken om de macht over het midden-Nederlandse rivierengebied streden. Door het archeologisch onderzoek in Leidsche Rijn blijkt eens te meer dat de streek rond Utrecht in de Vroege Middeleeuwen relatief dicht bevolkt was. Met zijn oude Romeinse versterkingen vormde het de logische uitvalsbasis voor de kerstening van de Friezen door Willibrord en Bonifatius. De samenstelling van de schat wijst op een herkomst uit voornamelijk Fries gebied. Vanaf 18 september tot 7 oktober wordt de schat tentoongesteld in projectkamer 3 van het Centraal Museum. Daarna is de vondst tot en met 10 april 2005 te zien in de tentoonstelling 'Vikingen!' in het Centraal Museum. De vondst zegt immers iets over de rijkdom van de gebieden die kort na het jaar 800 ten prooi vielen aan de plundertochten van de Vikingen. Bovendien kan nadere analyse van de schat ons wellicht iets leren over het handelsnetwerk van de Friezen in het Noordzeegebied, een netwerk dat kort na 800 door de Vikingen werd overgenomen.

Schatkamer Leidsche Rijn
De presentatie van de vondst in het Centraal Museum is de tweede in een reeks van jaarlijkse tentoonstellingen over archeologisch onderzoek in Leidsche Rijn. Sinds 1997 vinden in dit nieuwe stadsdeel ten westen van Utrecht grootschalige opgravingen plaats. Inmiddels is duidelijk dat het gaat om een archeologische schatkamer van nationale betekenis, die onze kennis van de Romeinse tijd, de Vroege en Volle Middeleeuwen sterk zal vergroten. De komende jaren volgt het Centraal Museum in samenwerking met de sectie Cultuurhistorie de opgravingen in steeds nieuwe presentaties, als opmaat voor een grote expositie in 2010. Het onderzoek in deelgebied De Woerd werd mede gefinancierd door Bouwfonds Fortis en Maarssens Bouwbedrijf.

Noot voor de pers: Voor inhoudelijke informatie: dhr. E.P. Graafstal, sectie Cultuurhistorie Gemeente Utrecht: 030-2863990/06-20003026. Op maandag 20 september van 11.00-12.30 uur is er gelegenheid tot bezoek van de opgraving in De Woerd. Toegang is via de Woerdlaan tussen huisnummer 5 en 7.


---- --