Gemeente Capelle a/d IJssel

Tentoonstelling Jonge Mantelzorg

Op vrijdag 17 september om 15.00 uur opent wethouder René Binnendijk in het Isala Theater de tentoonstelling Jonge Mantelzorg. De tentoonstelling is gemaakt door jonge mantelzorgers uit Capelle aan den IJssel en Krimpen aan den IJssel.

Uniek
De tentoonstelling is uniek in Nederland. Jonge mantelzorgers opereren veelal op de achtergrond, maar hebben er nu bewust voor gekozen om het publiek te tonen wat het betekent om voor een familielid te zorgen. Zeven jongeren hebben met ondersteuning van een vormgever en een kunstenares sinds januari 2004 hard gewerkt aan de tentoonstelling. Er zijn schilderijen en gedichten gemaakt, een bronzen beeld gegoten en er is gezocht naar passende muziek voor de opening.

Kopzorgen
Jonge mantelzorgers zijn jongeren van 12 tot 18 jaar die thuis zorgen voor een chronische zieke, verslaafde of gehandicapte vader, moeder, broer of zus. Dat gaat lang niet altijd zonder kopzorgen. Naar schatting gaat het in Nederland om zon 500.000 jongeren.

Reizende tentoonstelling
Na de opening is de tentoonstelling te bezichtigen op diverse plekken in Capelle en Krimpen. Van 17 september tot 1 oktober 2004 is de tentoonstelling te zien in de bibliotheek aan het Stadsplein in Capelle aan den IJssel; van 1 tot 11 oktober 2004 in het Krimpenerwaard College in Krimpen; van 11 tot 15 oktober 2004 is de tentoonstelling te zien in het Comeniuscollege in Capelle (Pelikaanweg 1) van 15 tot 22 oktober in de bibliotheek in Krimpen aan den IJssel en tot slot van 22 tot 29 oktober in het IJsselcollege (Kanaalweg 52A).

Als de reis in de zorgregio erop zit, gaat de tentoonstelling in november door de provincie Zuid-Holland reizen in het kader van de maand Ik ben mantelzorg. Vanaf 1 december toert de tentoonstelling door heel Nederland.