Gemeente Dordrecht


---

Regionaal Meld- en Adviespunt Huiselijk Geweld één jaar actief

Vincent Brinkhof
Onder het motto `Durft u vandaag thuis te komen' gaan leden van de stuurgroep en het projectteam Huiselijk Geweld aanstaande vrijdag 17 september de straat op. Dit gebeurt tijdens de vrijdagmarkt in het centrum van Dordrecht tussen 10.00 en 12.00 uur. De medewerkers delen pennen en flyers uit met gegevens van het Regionaal Meld- en Adviespunt Huiselijk Geweld. Op deze dag bestaat het Regionaal Meld- en Adviespunt Huiselijk Geweld precies één jaar. Met de flyeractie wil de stuurgroep de aandacht vestigen op de problematiek van slachtoffers van huiselijk geweld.

Op 17 september 2003 werd het Regionaal Meld- en Adviespunt Huiselijk Geweld officieel geopend tijdens een bijeenkomst voor convenantpartners op het politiebureau Zuid-Holland-Zuid. Sinds haar bestaan ontving het Regionaal Meld- en Adviespunt huiselijk Geweld 249 telefoontjes. 197 daarvan waren afkomstig van vrouwen en 52 van mannen. In totaal zijn 45 bellers doorverwezen naar een hulpverlenende instantie. Onder de bellers bevinden zich vijf plegers van huiselijk geweld.

Naast de flyeractie ontvangen 130.000 huishoudens in de week van 27 september tot en met vrijdag 1 oktober in de regio Zuid-Holland-Zuid huis-aan-huis een kaartje waarop de gegevens van het Regionaal Meld- en Adviespunt Huiselijk Geweld staan. Dit kaartje is bedoeld om zelf te bewaren of om uit te delen. Het kaartje is klein van formaat zodat het gemakkelijk kan worden bewaard in een portemonnee.

In maart 2002 ondertekenden gemeenten, politie, OM en hulpverleningsinstanties in de regio Zuid-Holland-Zuid een convenant. Hierin zijn gezamenlijk afspraken gemaakt over de aanpak van huiselijk geweld. De regio omvat Dordrecht/Zwijndrechtse Waard, Alblasserwaard/Vijfheerenlanden en de Hoeksche Waard. De stuurgroep Huiselijk Geweld staat onder voorzitterschap van wethouder A.T. Kamsteeg van de gemeente Dordrecht.