FNV BONDGENOTEN

FNV en SP: protest bij asbestproducent James Hardie

FNV en SP: protest bij aandeelhoudersvergadering asbestproducent James Hardie

Vrijdag 17 september zal de SP samen met FNV Bondgenoten actie voeren tijdens de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf James Hardie in Amsterdam. Bij deze actie zijn tevens diverse
vakbondsvertegenwoordigers uit Australië en Engeland aanwezig en de voorzitters van de asbestcomité's uit Australië en Nederland. Eén van de slachtoffers van het bedrijf die aan asbestose lijdt zal tijdens de vergadering de aandeelhouders aanspreken op hun verantwoordelijkheid.

Met behulp van flyers en spandoeken zullen de demonstranten de aanwezige aandeelhouders oproepen tegen de jaarrekening van James Hardie te stemmen, totdat de multinational de garantie geeft om de beloofde schadevergoeding tot op de laatste cent uit te betalen.

James Hardie was de grootste producent van asbest in Australië en is verantwoordelijk voor meer dan de helft van alle asbestslachtoffers in dat land. Door het moederbedrijf in Nederland te vestigen, ontloopt de multinational schadeclaims van duizenden asbestslachtoffers in Australië, aangezien Nederland geen aansprakelijkheidsverdrag heeft met dat land.

Twee weken geleden bezweek James Hardie onder politieke en maatschappelijke druk vanuit zowel Australië als Nederland en beloofde het de slachtoffers te compenseren. Het voorstel van James Hardie bleek echter veel kleine lettertjes te bevatten, die het onacceptabel maakte voor de slachtoffers en vakbonden. Zij hebben dit kluitje in het riet dan ook afgewezen.

SP-Kamerlid Krista van Velzen neemt deel aan de actie: 'De kwestie rondom James Hardie heeft in Australië grote maatschappelijke en politieke onrust veroorzaakt. Dit soort malafide bedrijven mogen Nederland niet als vluchthaven gebruiken.'
Ook FNV Bondgenotenvoorzitter Henk van der Kolk is bij de actie aanwezig. Hij roept de Nederlandse regering op haar verantwoordelijkheid te nemen: 'De regering moet in Europees verband afspraken maken over wat te doen als dit soort bedrijven zich in Europa willen vestigen. Nu is Nederland EU-voorzitter is, dus nu moet het kabinet handelen'.

Australische en Engelse media zullen bij de demonstratie aanwezig zijn, die om half negen begint met het opwachten van de aandeelhouders voor hun vergadering in het Marriot Hotel bij Schiphol (Kruisweg 1401 in Hoofddorp).

Meer informatie:
Magreet Pasman, 030-27 38 924, beleidsadviseur FNV Bondgenoten Marco van Moort, voorlichter FNV Bondgenoten, 030-27 38 257 Krista van Velzen, kamerlid SP, 06-18 305 866

15 sep 04 15:53