TROS

Afdeling Communicatie

Hilversum, 16-09-2004



Televisie

VERMIST

Uitzending vrijdag 17 september

Nederland 2 - 21.28 uur

HEEFT FEMME FATALE TWEE VERMISTE MANNEN VERMOORD?

De Limburgse Fabienne is kort geleden vrijgelaten na 16 maanden cel. Ze was aangehouden op verdenking van moord op haar sinds 2002 vermiste ex-minnaar Jacques Gérin uit Lanaken en de in 2003 verdwenen Jean Leclaire uit Maastricht. De GAK-medewerkster blijft ontkennen dat ze Jacques Gérin, bijgenaamd 'Jaak de Neger', om het leven heeft gebracht maar steeds meer elementen wijzen in haar richting. Zo vond Jacques' moeder het maar vreemd dat Fabienne nooit de vermissing van haar zoon heeft aangegeven en al heel snel zijn spullen verkocht. De knappe blondine maakte zich uit de voeten met haar nieuwe vriend Marc en bleek betrokken te zijn bij een tweede mysterieuze verdwijningszaak.

De Maastrichtenaar Jean Leclaire zat in drugszaken met Fabiennes vriend Marc. In februari 2003 verdween Leclaire. Kort daarop onthulde Marc aan een getuige dat ze Jean uit de weg hadden geruimd na een mislukte deal. Marc en Fabienne en een derde verdachte, Marlon, werden aangehouden nadat het pand van Jean Leclaire afbrandde. Mogelijk om bewijzen te verdoezelen want Leclaire zou vastgebonden op een stoel in de kelder doodgemarteld zijn. Marlon verklaarde dat het lijk door een versnipperaar was gehaald en gedumpt in de Maas. Van Jean Leclaire - net als van Jacques Gérin - is nooit een spoor gevonden maar de link tussen beide zaken vormt 'Femme Fatale' Fabienne. VERMIST ging op bezoek bij familie van beide vermiste mannen en die van Fabienne en schetst een kleurrijk portret.

VERMISTE 15-JARIGE KAJA MOGELIJK IN NEDERLANDS PORNOCIRCUIT

De kleine tengere Kaja uit Polen verdwijnt op 8 juni onderweg naar school. Haar moeder Kristina is doodongerust: "Kaja is geen weglopertje, ze heeft helemaal niets bij zich." Negen dagen later treft de politie het 15-jarige meisje verdwaasd aan in Warschau. Ze wordt naar een noodopvang voor kinderen gebracht maar voor ze haar verhaal kan vertellen, haalt een man - die zich voordoet als een oom haar op. Sindsdien heeft Kristina niets meer van haar kind vernomen. De bewuste 'oom' wordt ondervraagd maar hij verklaart Kaja in opdracht te hebben afgeleverd bij onbekenden. De Poolse televisie zendt een oproep uit waarop een vrouw in Nederland reageert. Ze heeft Kaja op 22 juli bij een pompstation in Bergen op Zoom gezien: "Het meisje vroeg me in het Pools de weg naar Rotterdam". De moeder van Kaja is deze week in Nederland om te zoeken naar haar verdwenen dochter.




TROS