NED. ORG. VRIJWILLIGERSWERK

Lucas Meijs aanvaardt bijzondere leerstoel vrijwilligerswerk

Vrijdag 17 september is een mijlpaal voor het onderzoek naar en onderwijs op het gebied van vrijwillige inzet in Nederland. Prof. dr. Lucas C.P.M. Meijs aanvaardt op deze dag het ambt van bijzonder hoogleraar in de Faculteit der Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam voor de leerstoel Vrijwilligerswerk, civil society en maatschappelijk betrokken ondernemen in beweging. De nieuwe bijzonder hoogleraar vertelt in zijn oratie over het veerkrachtiger maken van samenleving en non-profit organisaties.

De belangrijkste doelstelling van de leerstoel is het in kaart brengen van de relaties tussen overheden, bedrijfsleven en non-profitorganisaties in Nederland. De leerstoel draagt hiermee bij aan de noodzakelijke verdere professionalisering van het management van vrijwilligersorganisaties en aan sterkere sensibilisering van het bedrijfsleven voor ontwikkelingen in de samenleving. Wie twijfelt aan deze noodzakelijkheid, doet er goed aan Meijs' oratie 'De veerkrachtige samenleving: over vrijwilligerswerk, civil society en maatschappelijk betrokken ondernemen in beweging' te beluisteren. Hierin gaat Meijs in op de veranderingen in de Nederlandse non-profit sector, waarbij de bezuinigende en terugtrekkende overheid een grote rol speelt. Maatschappelijk betrokken ondernemen door bedrijven, de maatschappelijke betrokken universiteit en vernieuwend management van vrijwillige inzet (de vrijwilligerswerk-fruitautomaat) moeten voor de nodig veerkracht zorgen.

Initiatiefnemers

Vereniging NOV en de stichting Bijzondere Leerstoel Vrijwilligerswerk en Civil Society hebben het initiatief genomen tot instelling van de leerstoel bij de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De Vereniging Nederlandse Rode Kruis, NOC-NSF, Nederlandse Jeugd Groep, Oranje Fonds, VSB Fonds, Humanitas en de VTA-Groep hebben de realisatie van de leerstoel mede mogelijk gemaakt.

Achtergrond Lucas Meijs

Dr. Lucas C.P.M. Meijs (1963) promoveerde in 1997 met het proefschrift 'Management van vrijwilligersorganisaties'. Vanuit Meijs Consultancy adviseert hij organisaties die werken met vrijwilligers en organisaties die vrijwilligerswerk willen bevorderen. Hij is verbonden aan de vakgroep Business-Society Management van de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarnaast is hij lid van de landelijke Commissie ter stimulering van het lokaal vrijwilligersbeleid, voorzitter van het Wijk Overleg Platform 's-Graveland / Capelle a.d. IJssel, bestuurslid alumnivereniging van de Rotterdam School of Management en de raden van advies van X-zorg en Scouting Nederland. Hij publiceert regelmatig in Nederlandse en internationale (vak)bladen over onder andere het management van organisaties die met vrijwilligers werken en de relatie tussen vrijwilligerswerk en het bedrijfsleven.

Stichting Bijzondere Leerstoel Vrijwilligerswerk en Civil Society

De stichting Bijzondere Leerstoel Vrijwilligerswerk en Civil Society is in 2000 opgericht met als doel een bijzondere leerstoel te vestigen aan een Nederlandse universiteit rondom het thema Vrijwilligerswerk en Civil Society.

Rotterdam School of Management

De Rotterdam School of Management is de business school van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De School behoort tot 's werelds top op het gebied van management onderzoek en onderwijs en staat bekend om zijn internationale karakter en innovatieve benadering.

Vereniging NOV

Vereniging NOV is dé brancheorganisatie van en voor het vrijwilligerswerk in Nederland. Ruim 350 vrijwilligersorganisaties zijn lid. Vereniging NOV kent het veld door en door en beschikt over een uitgebreid netwerk. Ze behartigt de belangen van vrijwilligersorganisaties en vertegenwoordigt de sector in binnen- en buitenland. Als woordvoerder en lobbyist komt de vereniging op voor de positie van het vrijwilligerswerk in de samenleving. Tineke Lodders-Elfferich is voorzitter van Vereniging NOV. Zie www.nov.nl.


- - - - - - - - - - - Einde bericht - - - - - - - - - - -