Gemeente Bergen op Zoom


Koninklijke onderscheiding voor mevr. Swagemakers-Klaassen

Verdiensten voor de Stichting Paardrijden Gehandicapten West-Brabant/ Tholen "Jos de Graauw Fonds" te Bergen op Zoom

Mevrouw Swagemakers heeft zich ruim 28 jaar volledig belangeloos en vrijwillig ingezet voor de Stichting Jos de Graauwfonds. Deze Stichting heeft zich tot 2004 belangeloos ingezet om middels de "Co Matthijs Manege" lichamelijk en verstandelijk gehandicapten een gezonde, leerzame en vooral leuke vrijetijdsbesteding te verschaffen door middel van het rijden met en op paarden en pony's.

Mevrouw Swagemakers was zeer actief in het verlenen van allerlei hand- en spandiensten op de manege. Voor elk probleem wist zij wel een oplossing. Ze begeleidde de ponyrijders op allerlei manieren; van het opzetten van de cap tot het draven door de rijbak.

Daarnaast verzorgde zij koffie, thee en frisdrank en regelde ze vrijwel alles in en om de manege, waaronder ook het schoonmaken van de stallen, terreinen, foyer keuken, enz.. Kinderen en volwassenen hielp zij de rolstoelen in en uit, taxi's in, taxi's uit. Ze kreeg alles voor elkaar. Haar motto is en was: "kom jongens, aanpakken". Nu ze de 80 nadert en de manege op een andere manier voortgezet wordt op het onderdeel paardrijden voor gehandicapten, is voor mevrouw Swagemakers de tijd gekomen om een stapje terug te doen, al zal een echt afscheid haar zwaar vallen.

Verdiensten op het gebied van mantelzorg

Mevrouw Swagemakers deed naast voornoemde activiteiten, tal van hand- en spandiensten in haar eigen woonbuurt. Ze heeft enkele ernstig zieken in haar buurt op vrijwillige basis onbezoldigd verzorgd. Ook haar eigen invalide broer verzorgt ze zoveel als binnen haar mogelijkheden ligt. Ze gaat nog steeds twee maal per week per fiets door weer en wind naar Halsteren om voor haar broer het huishouden op orde te brengen.

Haar motivatie voor dit alles is dat ze zelf drie gezonde kinderen heeft (inmiddels alledrie vijftigers) en de verzorging van gehandicapten haar zeer na aan het hart ligt. Ze gaat met de gehandicapten om alsof het haar eigen kinderen zijn, zo gewoon, zo oprecht, zo direct en open.

Alle werkzaamheden heeft ze met de nodige precisie uitgevoerd en de aanvragers benadrukken hierbij dat werken met gehandicapten en dan speciaal in de paardensport bepaald geen sinecure is.