Gemeente Ede

nummer192 / Ede, 17 september 2004

Andere opzet ondernemersprijs:

Gemeente gaat tweejaarlijkse bijeenkomst voor bedrijfsleven organiseren

De BOV-trofee, de prijs voor de beste ondernemer van Ede, zal niet meer uitgereikt worden. De Juniorkamer trekt zich grotendeels terug uit de organisatie en Ernst & Young stopt met sponsoring. Voor de gemeente Ede is dit aanleiding om te zoeken naar een andere wijze om de contacten met het bedrijfsleven te onderhouden.

De gemeente gaat nu een keer in de twee jaar een feestelijke bijeenkomst organiseren voor het plaatselijke bedrijfsleven. De ontmoetingsfunctie en het aanhalen van de contacten tussen de gemeente (bestuurders, raadsleden, ambtenaren) en het bedrijfsleven staan centraal. Het programma van de bijeenkomst zal vooral inspelen op gemeenschappelijke doelen, samenwerking, het versterken van het imago van Ede.
De gemeente Ede houdt de mogelijkheid open om tijdens deze bijeenkomst het beeld 'de grote vlucht' uit te reiken aan een ondernemer/onderneming die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de plaatselijke economie en werkgelegenheid. Tevens kan dan, in overleg met de familie Bruil, de Ben Bruil Award aanmoedigingsprijs worden uitgereikt aan een jonge ondernemer die 'goed bezig is'. Het uitreiken van 'de grote vlucht' en/of de Ben Bruil Award is geen automatisme, maar vindt alleen plaats als er geschikte kandidaten zijn.
De gemeente Ede en de Junior Kamer Ede zijn in 1999 gestart met de jaarlijkse uitreiking van de BOV trofee voor de beste ondernemersvisie. De Ben Bruil Award, een aanmoedigingsprijs voor bedrijven, werd steeds in dezelfde bijeenkomst als de BOV-trofee uitgereikt. De opzet van de verkiezing was, dat er ieder jaar een aantal bedrijven genomineerd werd voor beide prijzen rond een specifiek thema. Iedere ondernemer die meedoet, wil winnen. Een ondernemer die afvalt, zo leert de ervaring, wil in een volgende uitreiking niet nog eens meedingen naar de prijs. Het werd dan ook steeds moeilijker om geschikte genomineerden te vinden. Begin dit jaar heeft een bijeenkomst plaatsgevonden met vertegenwoordigers van de gemeente, de Juniorkamer, de familie Bruil, sponsoren en oud winnaars van de ondernemersprijs. Tijdens deze bijeenkomst is gebrainstormd over een andere opzet van een evenement voor het plaatselijke bedrijfsleven. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in de opzet waar de gemeente nu voor gekozen heeft. Overigens zal het Edes Bedrijvencontact (EBC) door blijven gaan met het organiseren van een eigen bijeenkomst, zoals het dat nu ook al doet. Naar verwachting zullen de gemeentelijke bijeenkomst en de bijeenkomst van het EBC elkaar jaarlijks afwisselen.


---