Gemeente Ede

nummer 190 / Ede, 16 september 2004

Vernieuwing Ede Centrum vordert gestaag

De vernieuwing van Ede Centrum vordert gestaag. In december 2003 is de sloop van de Hof van Gelderland gestart. De planning is dat in oktober 2005 de winkels, de parkeergarage en de appartementen van de nieuwe Hof van Gelderland in gebruik worden genomen. Ook de (her)inrichting van de Markt, de Molenstraat, de (nieuwe) Torenstraat, de Grotestraat (tussen Kerkplein en Boogstraat), de Martkstraat en de Winkelhaak moet dan gereed zijn.

Dat staat in de Voortgangsrapportage Ede Centrum. In deze rapportage wordt verslag gedaan van de voortgang van het Centrumplan Ede. Het college van burgemeester en wethouders werd dinsdag 14 september via de rapportage geïnformeerd over de stand van zaken bij de vernieuwing van de binnenstad.
In 2003 zijn delen van het projectgebied Achterdoelen (winkels Vendelstraat west en urban villas Raadhuisstraat), een deel van het projectgebied Arnhemseweg (Maandereind 10) en een deel van het projectgebied Gelriaterrein (Nieuwe Stationsstraat 38/de Halte) gerealiseerd. Ook is de inrichting van de openbare ruimte van het Maanderplein (2^e fase) met de fontein en de Vendelstraat (tussen Arnhemseweg en Doelenstraat) gereed gekomen.

Plannen
Vorig jaar is ook gewerkt aan plannen voor de woontorens op het Museumplein en het Maanderplein, de winkels en appartementen Europabaan, het terrein rondom Molen Concordia, de winkels in de Doelenstraat en de stedenbouwkundige visie beeldkwaliteit Museumplein. Om de bereikbaarheid en het parkeren in het centrum te verbeteren zijn er plannen gemaakt voor een parkeerverwijssysteem, de stadsafsluitingen en de noord/zuid fietsroute. Ook is een tijdelijke en bewaakte fietsstalling in de Grotestraat in gebruik genomen. Met de provincie Gelderland is overeenstemming bereikt over de aanpak van de sanering van het Gelriaterrein.

Binnenstadsmanagement
In september 2003 is ook de Stichting Binnenstadsmanagement Ede Centrum opgericht. In de stichting werken winkeliers, horeca-ondernemers, vastgoedeigenaren, projectontwikkelaars en de gemeente Ede samen aan het verbeteren van de uitstraling en kwaliteit van de binnenstad. Met dit samenwerkingsverband is een van de belangrijke doelen in het project Ede Centrum gerealiseerd.


---