---

Nieuwsberichten
---

Intentieverklaring European Gendarmerie Force ondertekend

17-9-2004 9:44:00

De Ministers van Defensie van Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal en Nederland hebben vanmorgen (17 september) een intentieverklaring ondertekend tot de oprichting van een European Gendarmerie Force (EGF). De ondertekening vond plaats tijdens de informele bijeenkomst van Ministers van Defensie van de Europese Unie, in Noordwijk.

De European Gendarmerie Force is een politiemacht met militaire status. Hoewel de EGF binnen het gehele spectrum aan politiemissies taken kan uitvoeren, is zij bij uitstek geschikt om tijdens of direct na een militair optreden te worden ingezet voor de handhaving van openbare orde en veiligheid enin situaties waar lokale politie niet (voldoende) inzetbaar is. De snel inzetbare EGF moet ook kunnen opereren ter ondersteuning van de bestrijding van georganiseerde criminaliteit en bescherming van deelnemers aan civiele missies. De EGF is een multinationale eenheid die niet alleen aangeboden wordt aan de EU, maar ook aan de VN, de OVSE en de NAVO. De Franse Minister van Defensie, mevrouw Alliot-Marie, nam in 2003 het initiatief voor de oprichting van de EGF. De totstandkoming van het hoofdkwartier in Vicenza (Italië), is voorzien begin 2005. Volgens de planning moet de EGF eind 2005 operationeel zijn.

Minister van Defensie Henk Kamp zei na afloop van de ondertekening dat hij "blij was dat deze mijlpaal in Noordwijk bereikt kon worden". Hij zei er van overtuigd te zijn dat deze eenheid "een belangrijke overbrugging is tussen militaire en civiele politie eenheden".

Nieuws Nieuwsberichten