Vereniging Milieudefensie


Milieudefensie waarschuwt klanten voor gifgroente en -fruit

Amsterdam, 16 september --- Milieudefensie deelt morgen een gele kaart uit aan een filiaal in Den Bosch van één van de drie grote supermarktketens: Albert Heijn, C1000 en Super de Boer. Onderzoeken tonen aan dat er herhaaldelijk teveel en zelfs illegale bestrijdingsmiddelen worden aangetroffen op groente en fruit van Nederlandse supermarkten. Een poort van vaten met gifgroente en -fruit voor de ingang van de supermarkt dient als symbolische waarschuwing aan klanten voor groente en fruit met te veel gifresten. De bedrijfsleider van het filiaal krijgt een 'gele kaart' overhandigd.

Klanten worden door Milieudefensie gewaarschuwd voor groente en fruit met gifresten met behulp van informatie en met de speciale 'Groente en fruit: gif eruit!­boodschappentas' die de actievoerders uitdelen kunnen klanten de supermarkt oproepen om actie te ondernemen.

Gedurende een jaar heeft Milieudefensie op tientallen locaties steekproeven van groenten en fruit genomen die onafhankelijk werden getest. De producten bleken regelmatig vervuild met bestrijdingsmiddelen. Elk van de drie grootste supermarktketens krijgt de komende weken de gele kaart. Op de zaterdagen roepen door het hele land vrijwilligers van Milieudefensie klanten van de drie ketens op om hun supermarkt een gele kaart te geven.

In november laat Milieudefensie groente en fruit van de deze drie supermarktketens opnieuw controleren op resten van bestrijdingsmiddelen. De keten met het meest vervuilde product krijgt vervolgens de rode kaart. Milieudefensie gaat consumenten vragen om dit product op zaterdag 18 december niet te kopen.

Milieudefensie roept de supermarkten op alleen nog schoon voedsel te verkopen. Dat kan goed. Op ruim de helft van alle verkochte voedingsmiddelen komen immers nu al géén schadelijke stoffen voor. Ook Britse supermarkten laten zien dat het mogelijk is om residuvrij voedsel te verkopen en volledige openheid te geven over resultaten van metingen.