Provincie Overijssel

Reconstructieplan zet Staten op scherp

Provinciale Statenfracties hebben elkaar het vuur na aan de schenen gelegd in het afsluitende debat over het Reconstructieplan voor Overijssel. Het plan is uiteindelijk 's-nachts om half drie aangenomen, na een debat van acht uur. Met 48 stemmen voor (CDA, ChristenUnie SGP, VVD en een deel PvdA) en 11 stemmen tegen (D66, GroenLinks, SP, LPF en een deel PvdA) werd het Reconstructieplan voor Overijssel een feit. Tijdens de discussie over het plan zijn er in totaal 23 amendementen en moties ingediend, waarvan er 14 de eindstreep haalden.

Met de vaststelling van het Reconstructieplan zijn de Staten niet over één nacht ijs gegaan. Na een voorbereidingstijd van bijna drie jaar door de Reconstructiecommissie, Streekcommissies en Gedeputeerde Staten, is door Provinciale Staten in de afgelopen periode een expert meeting en een hoorzitting gehouden. Hiermee is een goed beeld ontstaan van het zwaarwegende karakter en ingewikkeldheid van het dossier, wat uiteindelijke heeft geleid tot een spannende ontknoping tijdens het finale Statendebat.

In de amendementen die zijn aangenomen hebben de Staten onder andere besloten om de intensieve veehouderij op Sterlocaties meer de ruimte te geven. Zodat ook kleinere, maar wel perspectiefvolle gemengde bedrijven, de kans hebben zich hier te vestigen en te groeien. Bij de moties worden Gedeputeerde Staten onder andere opgeroepen tot tussentijdse rapportages met voortgangsresultaten en een zo goed mogelijke facilitering van de gemeenten bij de uitvoering van de plannen. Daarnaast vragen zij Gedeputeerde Staten om bij het Rijk te pleiten voor meer vrijheid bij het aanbrengen van correcties op randen van gebieden en financiële ondersteuning voor bedrijfsverplaatsingen naar potentiële sterlocaties. Ook wordt GS gevraagd om voldoende ontwikkelingsmogelijkheden te bieden voor nieuwe en bestaande economische projecten en belemmeringen tot een minimum te beperken.

Met de aanvaarding van het Reconstructieplan door Provinciale Staten, is het nu de beurt aan het Rijk om goedkeuring te verlenen. Met de uitvoering van het Reconstructieplan is een bedrag van

EUR 1,3 miljard gemoeid (financiering door Rijk, overheden en particulieren). Provinciale Staten hebben voor de uitvoering van de plannen voor de periode 2004 - 2007 een bedrag van EUR 43 miljoen extra uitgetrokken. Het geld wordt besteed aan veel verschillende maatregelen, zoals verbetering van waterkwaliteit, realisering van waterberging, realisering van ecologische hoofdstructuur en robuuste verbindingen, verplaatsing en omschakeling van intensieve veehouderijen bij kwetsbare natuur, verbeteringen van grondgebonden landbouw, bijvoorbeeld door herverkaveling, economische initiatieven op het platteland en leefbaarheidmaatregelen. Over het uitvoeringsprogramma worden binnenkort afspraken gemaakt tussen provincie en Rijk.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl © 2004 Provincie Overijssel