Provincie Zuid-Holland




Provincie Zuid-Holland bezuinigt op personeelslasten; geen gedwongen ontslagen

Een regeling voor medewerkers van 57 jaar en ouder die nog dit jaar willen stoppen met werken en ontslagbescherming tot en met 31 december 2007. Dit zijn de belangrijkste onderwerpen uit het sociaal akkoord waarover Gedeputeerde Staten en de vakbonden overeenstemming hebben bereikt. Een structurele bezuiniging van 2,8 miljoen euro op de lasten van provinciaal personeel wordt gerealiseerd zònder gedwongen ontslagen, maar mèt een grotere mobiliteit van personeel, intern en extern.

Lennie Huizer, gedeputeerde Samenleving en Middelen, en de vakbonden - vertegenwoordigd in de Algemene Commissie voor Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken bij de provincie Zuid-Holland - hebben hun handtekening gezet onder het Sociaal Convenant 2004-2007. Belangrijke onderdelen in dit convenant zijn de afspraken over de vrijwillige en gedwongen mobiliteit van medewerkers, een regeling voor medewerkers van 57 jaar en ouder die nog dit jaar willen stoppen met werken en ontslagbescherming tot en met 31 december 2007.

Het convenant vloeit voort uit het Collegewerkprogramma 2003-2007, en is onder meer het antwoord op het grote verloop in het personeel in de leeftijdsgroep 35 tot 45 jaar en de geringe mate van interne doorgroei en instroom van buiten. Het convenant zet in op een verdere kwaliteitsverhoging van de provinciale overheid. Omdat GS hebben gekozen voor het verleggen van het het accent op beleid naar concrete uitvoering van goedgekeurde plannen, is uitgesproken dat in principe alle uitvoerende functies volledig herbezet worden.

Uiterlijk 1 september 2007 starten partijen het overleg over een (nieuw) sociaal convenant voor de periode na 1 januari 2008.

Bron: Afdeling Communicatie, telefoon 070 441 66 22