Ministerie van Defensie

17-9-2004 9:16:00

Minister Kamp denkt dat Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië en Nederland vandaag (17 september) tijdens de informele top van ministers in Noordwijk overeenstemming bereiken over de instelling van een Gendarmeriekorps van rond de 900 militairen. Naar verwachting van de bewindsman komt het toekomstige hoofdkwartier in Italië te staan en draagt Nederland aan het korps bij met rond de vijftig leden van de Koninklijke Marechaussee.

De bewindsman zei donderdagmiddag (16 september) dat het niet de bedoeling is dat de marechaussees vanuit een op te zetten basis in Italië gaan opereren. De voor het gendarmeriekorps bestemde marechaussees worden steeds vanuit Nederland ingezet voor operaties.

Het korps voert politietaken uit in een crisisgebied, nadat eerst een EU battle groupeen crisis heeft bezworen. Volgens Kamp wordt vandaag tijdens de conferentie met de deelnemende landen verder gesproken over de eventuele verdeling van de meerkosten en wie het besluit neemt over de inzet van de politiemacht. "In elk geval wordt er beslist in het hoofdkwartier in Italië en door de nationale parlementen.

Volgens de bewindsman is het niet uitgesloten dat meer landen deel gaan uitmaken van het gendarmeriekorps.