Corus Group

Halfjaarcijfers 2004 van Corus Grou

16 Sep 2004

Kernpunten

Aanzienlijke verbeteringen in financiële prestaties

Bedrijfsresultaat van de Groep toegenomen met £204 miljoen tot £147 miljoen, waarbij de groei sterk toenam in het tweede kwartaal. Ongeveer £100 miljoen (ca. 50%) van de verbetering was toe te schrijven aan het Restoring Success-programma van de Groep, dat zich goed en volgens plan ontwikkelt. EBITDA-marge/kloof in winstgevendheid t.o.v. de concurrentie is naar schatting gedaald van 6% tot 4,5%. De balans laat een netto schulden/eigen vermogen-verhouding (gearing ratio) zien van 43%. Obligatielening uitgegeven om het schuldvervalprofiel te verlengen. Benoeming twee nieuwe leden in de Board van Corus Group.

£ miljoen, tenzij anders vermeld

1e hjr. 2004

1e hjr. 2003

Omzet
4.477
4.023

Bedrijfsresultaat van de Groep
147

-57

Bedrijfsresultaat*
160

-36

Winst/(verlies) vóór belastingen
163

-89

EBITDA*
314
120

Ingehouden winst/(verlies)
100

-125

Winst/(verlies) per aandeel (pence)

2,25p
(3,88)p

Netto schulden aan einde van periode

-1.203

-1.506


* vóór herstructurering en bijzondere waardeverminderingskosten

Positief vooruitzicht voor tweede halfjaar van 2004

Aanbod/vraagbalans op wereldstaalmarkt blijft gespannen. Verdere geplande positieve effecten van het Restoring Success-programma . Aanzienlijk effect van aangekondigde prijsstijgingen in verkoop. Groei in bedrijfsresultaat en marges zal zich naar verwachting voortzetten. Financiële kernpunten
Het bedrijfsresultaat van de Groep over het eerste halfjaar bedroeg £147 miljoen, hetgeen een verbetering van £204 miljoen betekent tegenover het verlies van £57 miljoen in dezelfde periode van 2003. Dit vertaalde zich in een winst na belastingen en minderheidsbelangen van £100 miljoen en vertegenwoordigde een aanzienlijke verbetering van ca. £225 miljoen in vergelijking met dezelfde periode van het vorig jaar (1e hjr. 2003: verlies van £125 miljoen). De belangrijkste redenen voor de verbetering in de bedrijfsresultaten waren gunstiger condities op de staalmarkt die de basis vormden voor hogere verkoopprijzen voor staal, die op hun beurt de hogere grondstoffenkosten meer dan compenseerden; dit te samen met de positieve resultaten van gerichte acties van het management, zoals voorzien in het Restoring Success-programma. Het tempo waarmee het bedrijfsresultaat verbeterde, versnelde sterk in het tweede kwartaal van 2004.

De netto schuld bedroeg £1.203 miljard aan het einde van de periode en vertaalde zich in een solvabiliteit schuldgraad (gearing ratio) van 43% (netto schuld/netto activa). Vergeleken met de eindejaars positie op 3 januari 2004 is de netto schuld met ca. £190 miljoen toegenomen, hetgeen een toename in de behoefte aan werkkapitaal weerspiegelt, met name vorderingen tengevolge van volume- en prijsgroei en hogere investeringsuitgaven. In vergelijking met dezelfde periode in 2003 was er een afname van £303 miljoen in de netto schulden, in hoofdzaak dankzij de £291 miljoen netto opbrengst uit de aandelenemissie in december 2003.

Restoring Success
Het Restoring Success-programma omvat een reeks projecten die in 2003 werden gelanceerd met het doel vanaf eind 2006 jaarlijks terugkerende voordelen van £680 miljoen op te leveren. Eind juni 2004 was hiervan reeds structureel £220 miljoen per jaar gerealiseerd. Deze initiatieven resulteerden in een voordeel van ca. £100 miljoen in de eerste helft van 2004, waardoor zij bijna de helft van de verbetering jaar-op-jaar in het bedrijfsresultaat van de Groep voor hun rekening namen. Besparingen zijn tot op heden gerealiseerd door de eerder aangekondigde reducties in personeel en de kosten- en efficiëntieprogramma's World Class IJmuiden en High Performance Strip UK. Daarnaast worden kosten bespaard door nieuwe initiatieven die tot doel hebben de prestaties te verbeteren door het uitwisselen en implementeren van best practices binnen de Groep. De effecten van het UK restructuring programma (de derde poot van Restoring Success) dat zich richt op het verbeteren van efficiëntie en kostenpositie van de staalproducerende bedrijven van de Groep in het Verenigd Koninkrijk, liggen op schema om in de tweede helft van 2005 en in 2006 te worden gerealiseerd. Investeringen die verband houden met dit programma bevinden zich nog in de bouwfase en tot op heden is ca. 45% van de bijbehorende kapitaaluitgaven besteed.

Commerciële focus
De Groep zet de aanscherping van haar commerciële focus voort door de coördinatie van haar prijspolitiek, de dienstverlening aan klanten en de mix van afzetmarkten te verbeteren. Prijsverhogingen worden op dit moment sneller dan in het verleden doorgevoerd dankzij een betere coördinatie in het productieproces tussen 'upstream'- en 'downstream'- bedrijven . De service aan klanten profiteert van hogere prestaties op het gebied van de leveringen, betere training van commerciële medewerkers alsmede van verschillende projecten die de efficiëntie van interne bevoorradingsketens verbeteren. De mix van afzetmarkten is verbeterd door te focussen op rendabele marktsegmenten en in te zetten op de vermindering van omzet met lage marges.

Desinvesteringen
Het afstoten van activa die niet tot de kernactiviteiten behoren, verloopt volgens plan. In de eerste helft van 2004 incasseerde de Groep een bedrag van £58 miljoen uit onderdelen die werden afgestoten, waaronder de Noord-Amerikaanse servicecentra, commerciële activiteiten gericht op damwanden, en overtollig grondbezit. De opbrengst van de verkoop van de mini-staalfabriek in Tuscaloosa, die in juni werd aangekondigd, is in de tweede helft van 2004 ontvangen. Besprekingen over de Teesside staalproductievestiging met een aantal geïnteresseerde partijen zijn gaande. Hoewel we ons blijven inzetten voor de deconsolidatie van onze aluminium activiteiten, wordt de timing ervan beïnvloed door de aanhoudende structurele veranderingen in de Europese aluminiumindustrie. Daardoor zal het tijdstip van een transactie mogelijk naar volgend jaar verschuiven.

Financiering
Sinds het einde van de periode heeft de Groep haar programma voor de securitisatie van vorderingen met £60 miljoen verhoogd tot £275 miljoen en heeft ze de uiteindelijke vervaldatum van 2007 tot 2009 verlengd.

Als een eerste stap om de vervaldatum te verlengen van de obligaties die in de periode 2006-2008 komen te vervallen, kondigt Corus vandaag de uitgifte van nieuwe obligaties aan, die samenvalt met een tender-offer voor de 5 3/8% euro-obligaties die in 2006 vervallen. Er wordt geen tussentijds dividend uitgekeerd.

Benoemingen in de Board

Jacques Schraven (62) wordt als Non-Executive Deputy Chairman met ingang van 1 december benoemd. De heer Schraven is op dit moment voorzitter van VNO NCW. Rauke Henstra (58) wordt met ingang van 1 oktober benoemd tot lid van de Board als Executive Director. Rauke is op dit moment lid van het Executive Committee met verantwoordelijkheid voor de activiteiten van Strip Products binnen de Groep. Richard Turner, een Non-Executive lid van de Board sinds de totstandkoming van Corus, zal met ingang van 31 december zijn functie neerleggen. Verdere details van deze wijzigingen in de Board worden vandaag in een afzonderlijke persbericht bekend gemaakt.

Organisatie
Om grotere verantwoordelijkheid voor prestaties te waarborgen, beter gebruik te maken van interne bevoorradingsketens en om het uitwisselen van middelen en 'best practices' binnen de Groep te vergemakkelijken is eind 2003 een nieuwe divisiestructuur ingevoerd. Het bijgevoegde tussentijdse rapport is het eerste dat in overeenstemming met deze nieuwe structuur is samengesteld.

In een reactie op de resultaten zegt Philippe Varin, Chief Executive Officer van Corus Group plc: "De aanzienlijke verbetering in onze prestaties in de eerste helft van het jaar is het resultaat van een combinatie van Restoring Success en positieve marktcondities. Het verheugt mij te kunnen constateren, dat de Groep als gevolg hiervan prima op schema ligt om de concurrentiekloof met onze Europese collega's tegen het einde van 2006 te kunnen dichten. Deze kloof, die wordt gemeten aan de hand van de verhouding EBITDA - omzet, werd in 2003 geschat op 6% en is in de eerste helft van 2004 gedaald tot 4,5%.

Onze prioriteiten op de korte termijn richten zich op het volledig realiseren van Restoring Success aan het einde van 2006, het voortzetten van de aanscherping van onze commerciële focus, herfinanciering van obligaties die tussen 2006 en 2008 vervallen en het afstoten van de resterende activa die niet tot onze kernactiviteiten behoren."

Verwachtingen
Op basis van een combinatie van verdere geplande gunstige effecten van het Restoring Success-programma, eerder aangekondigde prijsstijgingen en aanhoudende gespannen marktcondities, verwacht de Board dat de groei van het bedrijfsresultaat en de marges zich in de tweede helft van 2004 zal voortzetten.

Corus Group Plc (LSE/AEX: CS; NYSE: CGA) is een van 's-werelds grootste metaalproducenten met een jaaromzet van £8 miljard en belangrijke bedrijfsvestigingen in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen en België. De vier divisies van Corus, te weten Strip Products, Long Products, Aluminium and Distribution & Building Systems, bieden innovatieve oplossingen voor de bouw-, auto-, spoorweg-, general engineering- en verpakkingsindustrie wereldwijd. Corus heeft 48.500 werknemers in meer dan 40 landen en verkoopkantoren en servicecentra wereldwijd. De merknaam Corus combineert internationale expertise met lokale klantenservice en staat voor kwaliteit en kracht.

Deze bovenstaande tekst is een vertaling uit het engels, waaraan geen rechten kunnen worden ontleend.

Contacten:
Investor Relations:
Tel. +44 (0) 20 7717 4501/4503/4504
Fax. +44 (0) 20 7717 4604
e-mail: investor@corusgroup.com

Corporate Relations:
Tel. +44 (0) 20 7717 4502/4532/4505
Fax. +44 (0) 20 7717 4316

Postadres:
30 Millbank, London SW1P 4WY, United Kingdom