Ingezonden persbericht


IBM Nederland start initiatief om de toepasbaarheid van wetenschappelijk onderzoek te vergroten

Oprichting Center for Advanced Studies (CAS)

Amsterdam, 17 september 2004 - IBM Nederland start een initiatief voor het uitwisselen van kennis met universiteiten. Daartoe wordt in Amsterdam het Center for Advanced Studies (CAS) opgericht. Doel van het initiatief is de toepasbaarheid van wetenschappelijk onderzoek te vergroten. In CAS zal IBM haar technisch en commercieel talent met klanten en studenten en/of hoogleraren en medewerkers van universiteiten laten samenwerken aan geselecteerde projecten. De resultaten worden gebruikt voor het leveren van innovatieve oplossingen.

Door IBM-medewerkers en IBM-klanten met studenten en wetenschappers in één team te laten samenwerken worden zakelijk en technologisch inzicht gekoppeld aan wetenschappelijk onderzoek. De toepasbaarheid van wetenschappelijk onderzoek wordt hiermee vergroot, hetgeen de universiteit, de student en de klant ten goede komt. Met CAS wil IBM academische kennis integreren in IBM projecten en diensten. Tegelijkertijd wil IBM haar toegankelijkheid vergroten en kennis en ervaring overdragen aan universiteiten. Deze kennis is onder meer afkomstig uit de wereldwijde IBM research en development labs waarin het bedrijf jaarlijks 6 miljard dollar investeert.

IBM onderhoudt reeds diverse langdurige relaties met de universitaire wereld. Voorbeelden zijn de samenwerking met het Telematica Instituut, de organisatie van het innovatieve stageprogramma Extreme Blue, masterclasses voor top talent studenten en het verzorgen van gastcolleges. In CAS worden deze initiatieven gebundeld en substantieel uitgebreid. IBM is daarvoor in gesprek met een aantal faculteiten. Concreet gaan studenten en onderzoekers met IBM'ers en klanten samenwerken aan projecten op het gebied van Grid Computing, innovatie management en op de langere termijn ook op het terrein van onderzoek naar diensten binnen de informatie en communicatietechnologie. Daarnaast worden in het kader van CAS gastsprekers uitgewisseld, medewerking aan de opstelling van curriculi gegeven, evenementen georganiseerd en onderzoeksresultaten gepubliceerd.

Met CAS volgt IBM Nederland het voorbeeld van het IBM Toronto Onderzoekscentrum in Canada waar in 1990 het eerste Center for Advanced Studies werd opgericht. Inmiddels wordt in het Canadese CAS aan meer dan honderd projecten gewerkt en is het voorbeeld gevolgd door IBM-vestigingen in Dublin, Austin en Barcelona. De projecten waarin studenten, klanten en IBM-medewerkers samenwerken variëren van datamining tot biotechnologie. De resultaten van de projecten worden geïntegreerd in innovatieve producten en diensten voor de klant. CAS Amsterdam is het tiende centrum in de wereld.

Over IBM
Als 's werelds grootste en meest innovatieve ICT bedrijf biedt IBM oplossingen aan ondernemingen om innovatie, efficiency en effectiviteit te realiseren. IBM's on demand strategie richt zich op integratie van alle bedrijfsprocessen met toeleveranciers, klanten en partners waardoor adequaat kan worden geanticipeerd op ontwikkelingen in de markt. Samen met haar Business Partners biedt IBM geïntegreerde, flexibele oplossingen; zakelijk advies, hosten van infrastructuur, technologie-ontwerp, trainingen en een compleet scala aan computerapparatuur, programmatuur en bijbehorende diensten. www.ibm.com/ibm/cas

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met: IBM Nederland N.V.
Tineke Mertens
Tel. 06 200 150 92
Tineke.mertens@nl.ibm.com