Ten Hagen & Stam

17-sep-2004

Wolters Kluwer en Sdu bereiken definitieve inbreng van activiteiten van ten Hagen & Stam in Sdu Uitgevers

Amsterdam (15 september 2004) - Wolters Kluwer, een toonaangevende multinationale uitgeverij en aanbieder van informatiediensten, en Sdu, een leidende aanbieder van professionele informatiediensten in Nederland en Duitsland, maken vandaag bekend dat de inbreng van een groot deel van de activiteiten van de vakbladuitgeverij ten Hagen & Stam in Sdu Uitgevers definitief is.

Wolters Kluwer en Sdu maakten de
principe-overeenkomst bekend in april 2004. Na de detaillering van de overeenkomst, het ontvangen van een positief advies van de betrokken ondernemingsraden en de vereiste goedkeuring van de toezichthoudende instantie, kon de inbreng succesvol worden afgerond.

De activiteiten van ten Hagen & Stam passen niet langer in de strategie van Wolters Kluwer. De onderdelen die ingebracht zijn, betreffen de uitgeefactiviteiten van bouw, ICT en een gedeelte van industrie, met bekende merken als Cobouw, Automatisering Gids en NBD. Tevens gaat een deel van de service units en stafdiensten mee. Het aantal medewerkers dat in dienst treedt bij Sdu Uitgevers is 294, en de omzet voor geheel 2003 van de ingebrachte activiteiten bedraagt ongeveer EUR 60 miljoen.

De resterende activiteiten van ten Hagen & Stam blijven een zelfstandig onderdeel van Wolters Kluwer. Dit betreft de uitgaven Vraag & Aanbod, Automobiel Magazine en Schuttevaer, met in totaal 93 medewerkers.

In ruil voor de ingebrachte activiteiten van ten Hagen & Stam, verkrijgt Wolters Kluwer een minderheidsaandelenbelang in Sdu Uitgevers en een niet nader bekend te maken bedrag in contanten. Het aandelenbelang dient voornamelijk ter financiering van de transactie en tevens om het toekomstige succes van ten Hagen & Stam als onderdeel van Sdu Uitgevers te ondersteunen.

"Onze gesprekken met Sdu waren heel
constructief en hebben geleid tot een snelle en succesvolle afronding van de inbreng' zegt Boudewijn Beerkens, CFO en lid van de Raad van Bestuur van Wolters Kluwer.

Bert Jongsma, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Sdu merkt op, "ik ben heel verheugd met deze overeenkomst, hiermee kunnen wij meer groei voor Sdu creëren. Ten Hagen & Stam betekent een versterking voor ons, zowel voor de positionering van onze uitgeverij op het terrein van Recht en Praktijk als voor het ICT-fonds van Academic Service. Daarnaast is de uitgeefgroep Bouw voor ons een belangrijke verbreding."

De strategie van Sdu is gebaseerd op groei in de bestaande activiteiten en in aanpalende professionele en educatieve markten in Nederland en omringende landen. De activiteiten van ten Hagen & Stam geven Sdu Uitgevers de
mogelijkheid haar activiteiten op een aantal terreinen te verbreden, alsmede autonome groei en synergie ter zake van productontwikkeling, marktbewerking en services te bewerkstelligen.

Over Wolters Kluwer
Wolters Kluwer is een toonaangevende multinationale uitgeverij en aanbieder van informatiediensten. De onderneming richt zich vooral op de volgende markten: medisch, fiscaal, juridisch, accountancy, financiële dienstverlening, wet- en regelgeving, en onderwijs. De jaaromzet van Wolters Kluwer bedroeg in 2003 EUR 3,4 miljard. Wereldwijd telt het concern ca. 18.750 medewerkers. Er zijn vestigingen in verschillende landen in Europa, alsmede in Noord-Amerika en Azië/Australië. Het hoofdkantoor is gevestigd in Amsterdam. De onderneming is genoteerd aan de Euronext Amsterdam (WKL) en opgenomen in de AEX en de Euronext 100 index.

Media
Caroline Wouters
Vice President, Corporate Communications Wolters Kluwer
t 020 6070 459
press@wolterskluwer.com

Investors/Analysts
Oya Yavuz
Vice President, Investor Relations
Wolters Kluwer
t 020 6070 407
ir@wolterskluwer.com

www.wolterskluwer.com

www.tenhagenstam.nl

Over Sdu
Sdu is aanbieder van verschillende
informatiediensten. De ontsluiting, de terbeschikkingstelling en de beveiliging van (digitale) informatie staan hierbij centraal. Sdu Uitgevers bv is een dochteronderneming van Sdu en uitgever van met name overheidsinformatie en juridische informatie voor professionals. Naast joint-ventures met Sdu Fiscale en Financiële Uitgevers en VNG Uitgeverij, omvat Sdu ook de uitgeverijen Academic Service en Uitgeverij Nieuwezijds alsmede een samenwerkingsverband met juris, de belangrijkste aanbieder van juridische online-informatie in Duitsland. Sdu biedt via Sdu Identification diensten op het gebied van identificatie, zoals de Nederlandse paspoorten. De jaaromzet van Sdu bedroeg in 2003 ca EUR 150 miljoen. De onderneming telt circa 800 medewerkers.

Media
Sam van Oostrom
Directeur Sdu Uitgevers
t 070 3789 250
s.v.oostrom@sdu.nl
www.sdu.nl