---

Nieuwsberichten
---

Bestuursraad EDA voor het eerst bijeen

17-9-2004 10:02:00

Onder voorzitterschap van de Hoge Vertegenwoordiger van de NAVO, de Heer Javier Solana, komt vanochtend(17 september) de bestuursraad van het Europees Defensie Agentschap (EDA) voor het eerst bijeen. De bijeenkomst vindt plaats voorafgaand aan de informele bijeenkomst van Ministers van Defensie van de Europese Unie in Noordwijk.

Het Agentschap werd op 12 jl. 2004 opgericht en is belast met het toezicht op de versterking van de Europese militaire capaciteiten en evalueert onder de meer de toegezegde militaire bijdragen van de EU-lidstaten. Verder moet het Agentschap multinationale samenwerking bevorderen en versnippering van de Europese defensie-inspanningen tegengaan. Ten slotte krijgt het taken op het gebied van materieelsamenwerking, technologisch onderzoek en de Europese defensiemarkt.

Minister van Defensie Henk Kamp zei "trots te zijn dat de eerste bijeenkomst onder Nederlands voorzitterschap plaats vindt. Het Agentschap is niet alleen een belangrijk middel om de samenwerking te vergroten, maar ook om inzetmogelijkheden te verstevigen."

Nieuws Nieuwsberichten