Socialistische Partij

Jan Marijnissen: `Er moet een eind komen aan de dubbele standaarden, en het zwijgen waar gesproken moet worden'

17-09-2004 * "De Carrington-doctrine moet de norm worden. Bewindslieden die de Kamer bewust verkeerd informeren, krijgen te maken met strafvervolging en kunnen niet meer in aanmerking komen voor een openbare functie. Ambtenaren moeten naast hun zwijgplicht naar buiten een interne spreekplicht krijgen," aldus Jan Marijnissen vanavond in het Tv-programma Netwerk. Deze drie voorstellen zal Marijnissen indienen bij de aanstaande Algemene Beschouwingen.

"Het is onze reactie op de breed levende verontwaardiging onder burgers over het meten met twee maten. Burgers krijgen - terecht - bij elk vergrijp te maken met vervolging en straf. Bewindslieden die zich misdragen ten koste van de openheid, een eerlijke controle door de Kamer, en vaak ook de belastingbetaler ontspringen meestal de dans."

"Daarom moeten bewindspersonen die hebben gefaald, ter bescherming van het ambt van minister of staatssecretaris, eerder (gedwongen worden tot) aftreden. Lord Carrington heeft destijds het goede voorbeeld gegeven: Omdat zijn inlichtingendiensten niets wisten van een op handen zijnde invasie van Argentinië in de Falklands, trad hij af."

"Ambtenaren die op de hoogte zijn van fraude, malversaties of onjuist optreden van hun politieke meerderen, verkiezen nu meestal de loyaliteit aan die meerdere boven loyaliteit aan `de samenleving', `de politiek' en `een correcte gang van zaken'. Ik wil dat ambtenaren de plicht krijgen te spreken, tegenover hun meerderen én tegenover een instantie wier hulp kan worden ingeroepen. Een soort omgekeerde klokkenluidersregeling dus."