Vereniging Milieudefensie


Amsterdam, 16 september 2004 --- Natuurbeleid werkt als je het ook doet, laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zien in de jaarlijkse Natuurbalans. Helaas: het ontbreekt in Nederland aan visie, beleid en uitvoering op gebied van natuur en landschap, stelt Milieudefensie vast. Het kabinet laat de ruimtelijke ordening los en normen die de kwaliteit van het leefmilieu moeten beschermen worden versoepeld, niet gehaald of uitgesteld. Het kabinet kiest voor een ouderwets eenzijdig economisch groeimodel zonder aandacht voor een duurzame toekomst.

Milieudefensie betreurt de verdere achteruitgang van de biodiversiteit en de landschapskwaliteit in ons land: 'Desondanks weigert het Kabinet om de regie in handen te nemen. In de concepttekst van de Miljoenennota komen natuur en milieu niet eens voor. Verstedelijking en de bio-industrie zijn de hoofdschuldigen. Toch is het Kabinet niet van zins om de bio-industrie aan te pakken, evenmin om bestrijdingsmiddelen uit Nederland te weren en nu vraagt ze in Brussel zelfs uitstel van de normen voor luchtkwaliteit. Milieudefensie vindt dat het kabinet daden bij hun woorden moeten voegen,' zegt Vera Dalm.

Het RIVM stelt dat het ruimtelijke ordeningsbeleid van de afgelopen veertig jaar een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het open houden van het Nederlandse landschap. VROM-minister Dekker wil dat ruimtelijk ordeningsbeleid echter inruilen voor een laissez-faire beleid. 'Een regelrechte bedreiging voor het landschap; het betekent in de praktijk verder volbouwen en verder versnipperen,' stelt Vera Dalm. RIVM: 'Ook voor Nationale Landschappen ziet het kabinet de provincies als regisseur. Daarbij legt het een zwaar accent op het toepassen van 'ontwikkelingsplanologie'. Sommige kwaliteiten die de Nota Ruimte toekent verhouden zich hier echter slecht mee.'Het RIVM zet daarom terecht vraagtekens bij het uit handen geven van de regie over Nationale Landschappen. Vera Dalm: 'Uit het illegaal gebouwde vakantievillapark in de gemeente Alkemade blijkt dat provincies daartoe te weinig in staat zijn. Zowel voormalig VROM-ministers Pronk als Kamp hebben de provincie Zuid-Holland de afgelopen jaren er op gewezen dat zij de bouw van een recreatie-villapark midden in het Groene Hart, niet mag toestaan. Minister Dekker laat de zaak nu lopen. Onder druk van de projectontwikkelaar en de gemeente Alkemade lijkt de provincie nu alsnog in te stemmen met legalisering van het intussen gebouwde villapark.

Ook het loslaten van de rode contouren, waarbuiten niet mag worden gebouwd, wordt door het RIVM bekritiseerd: 'Grondprijzen zijn, mede daardoor, sterk gestegen. De aanleg van nieuw recreatiegroen kan alleen nog worden betaald uit de opbrengst van nieuwbouw. Het gevolg is dat extra moet worden gebouwd, waardoor het oorspronkelijke landschap nog sterker wordt aangetast.' Vera Dalm: 'De Natuurbalans geeft alle aanleiding om de nota Ruimte in het najaar fors aan te scherpen. Het is voor de Kamerleden de laatste kans om te laten zien wat het Nederlandse landschap ze waard is.



Vereniging Milieudefensie