Politie Friesland

Politieberichten van 16/9 (13.00 uur) t/m 17/9 (07.00 uur)

Fryslân 17-09-2004 - Voor verdere informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur terecht bij bureau Communicatie. Tel: 0900 884

Heerenveen: winkeldievegge aangehouden
Donderdag omstreeks 12.30 uur werd in een schoenenzaak aan de Drachten een 23-jarige inwoonster van Heerenveen aangehouden voor
winkeldiefstal. Zij had twee paar kinderschoenen weggenomen. Aangifte werd gedaan door een medewerkster van de zaak, leeftijd onbekend.

Garyp: snelheidscontrole
Woensdag tussen 08.45 uur en 09.45 uur werd op de Easterein een snelheidscontrole gehouden. In totaal werden 63 voertuigen gecontroleerd. 16 ervan kregen een bekeuring. Hoogst gemeten snelheid was 81 km per uur. Toegestaan was 50 km per uur.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
Donderdag omstreeks 12.35 uur vond op de kruising Legedyk / Hemperseweg / Beatrixstraat een aanrijding plaats. Een 49-jarige automobiliste uit Stiens komende uit de richting Legedyk en gaande in de richting Beatrixstraat geen voorrang verleend aan een 24-jarige fietser uit Leeuwarden. Deze kwam vanuit de Hemperseweg. De fietser werd in de flank aangereden door de auto en kwam ten val op het wegdek. Met een hoofdwond is hij per ambulance overgebracht naar MCL Zuid.

Harkema: aanrijding met letsel
Donderdag omstreeks 09.35 uur vond op de Seadwei een aanrijding plaats tussen een bestelauto met aanhangwagen en een fietser. Een 71-jarige fietser uit Surhuisterveen reed links van zijn fietsmaat over de Seadwei in zuidelijke richting. In dezelfde richting reed een 34-jarige automobilist uit Drachten. Deze haalde de voor hem rijdende fietsers in. Op het moment, dat hij naast de fietsers rijdt, kwam een van de fietser in aanraking met de aanhangwagen. Hierdoor verloor de 71-jarige de macht over het stuur en raakte zijn fietsmaat en viel voorover op het wegdek. Met mogelijk een zware hersenschudding, gebroken sleutelbeen en gekneusde elleboog is de 71-jarige per ambulance overgebracht naar Nij Smellinghe in Drachten. De Ongevallenanalysedienst is ter plaatse geweest. Uit onderzoek is gebleken dat de fietser teveel op de linkerweghelft is geweest, waardoor hij tegen de aanhangwagen botste.

Garyp: snelheidscontrole
Donderdag tussen 13.45 uur en 14.20 uur werd in verband met wegwerkzaamheden een snelheidscontrole gehouden. Ter plaatse gold een maximumsnelheid van 50 km. 34 voertuigen zijn gecontroleerd en 10 kregen een bekeuring. Hoogst gemeten snelheid was 88 km per uur.

Leeuwarden: roodlicht controle
Donderdag tussen 10.4 uur en 12. /10 uur werd op het Zuiderplein een roodlicht controle gehouden, waarbij 8 bonnen werden uitgeschreven voor fietsen en lopen door rood licht.

Sneek: aanrijding met dodelijke afloop
Donderdag omstreeks 16.30 uur vond een aanrijding plaats op de lemmerweg, waarbij een 88-jarige vrouw uit Sneek om het leven kwam. De vrouw verloor het leven tijdens een aanrijding met een achter uit rijdende vrachtauto, bestuurd door een 61-jarige inwoner van Drachten. De vrachtauto reed achteruit terwijl de bestuurder hiervan de vrouw over het hoofd heeft gezien. Bureau Ongevallenanalyse stelt een onderzoek in.

Leeuwarden: zakkenrollerij
Donderdag omstreeks 19.30 uur bevond een 51-jarige inwoonster van Sneek op de Voorstreek. Toen zij in een zaak wilde afrekenen, bemerkte zij, dat haar tas was verdwenen. In de tas zat wat geld en waardepapieren.

Bolsward: winkeldief aangehouden
Donderdag omstreeks 19.35 uur werd in een supermarkt aan de Snekerstraat een 59-jarige inwoner van Bolsward aangehouden voor winkeldiefstal. Hij had een pakje shag weggenomen. Aangifte werd gedaan door een 26-jarige inwoner van Wjelsryp.

Leeuwarden: toezicht binnenstad
Donderdag tussen 18.00 uur en 22.00 uur werd lopend toezicht gehouden in de binnenstad. In totaal zijn een achttal bekeuringen
uitgeschreven. Te weten: 5 x voor parkeren, 1 keer stopverbod, 1 keer stilstaamn op het trottoir en 1 keer geen bromfietscertificaat.

Nijland: snelheidsovertreding
Donderdag omstreeks 19.35 uur werd op de Rijksweg A7 een 29-jarige automobilist gecontroleerd. Hij reed in de richting Bolsward. Na correctie reed hij 181 km per uur, terwijl 120 km per uur is toegestaan. In Nijland bestuurder staande gehouden. Kreeg een proces-verbaal en kon zijn rijbewijs inleveren.

Oosterwolde: snelheidsovertreding
Donderdag omstreeks 21.45 uur werd op de Houtwal geconstateerd dat een 19-jarige automobilist uit Oosterwolde ter plaatse reed met een gecorrigeerde snelheid van 125 km per uur. Ter plaatse geldt een maximumsnelheid van 60 km per uur. Kreeg een proces-verbaal en rijbewijs werd ingevorderd.

Leeuwarden: straatroof
Donderdag omstreeks 22.00 uur kreeg een 19-jarige inwoner van Leeuwarden plotseling van achteren een aantal flinke klappen tegen zijn hoofd. Hierdoor kwam hij ten val en op de grond werd hij weer geschopt en getrapt. Dit gebeurde op Het Vliet door 5 voor hem onbekende personen. Weggenomen werd een kleine hoeveelheid geld en een gsm.

Minnertsga: aanrijding met letsel
Donderdag omstreeks 17.40 uur vond op de Moaije Peal een aanrijding plaats met letsel tussen een vrachtauto en een fietser.. Een 14-jarige fietser kwam uit de richting Wier. Hij fietste samen met een vriendje. Een 47-jarige vrachtautobestuurder uit Britsum kwam uit de richting Minnertsga en ging in de richting St Jacobiparochie. Vlak buiten de bebouwde kom van Minnertsga haalde de vrachtauto en zijn achterligger een heftruck in. Toen zij weer op de voor hen rechterweghelft reden en ter hoogte waren van de afslag naar Wier, zag de 47-jarige twee jongens langzaan de kruising naderen. Al remmende is hij naar links uitgeweken en heeft toch de 14-jarige aangereden. In de linkerberm kwam de vrachtauto tot stilstand. In eerste instantie is de traumaheli ter plaatse geweest, maar de jongen kon per ambulance worden overgebracht naar MCL Zuid met een gebroken onderbeen.

Leeuwarden: inbreker aangehouden
Vrijdag omstreeks 02.15 uur werd een 20-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. Hij had ingebroken in een bedrijf aan de
Wijnhornsterstraat. Door schoonmaakpersoneel werd hij aangehouden. Hij probeerde samen met een maat een koffieapparaat weg te halen uit een schaftkeet. Zijn maat wist te ontkomen. Aangifte werd gedaan door een 33-jarige inwoner van Leeuwarden.

Scharnegoutum: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 02.30 uur werd op de Blankendalwei een 22-jarige automobilist uit Sneek gecontroleerd. Hij had gedronken. Op het bureau blies hij 290 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Heerenveen: drie autos in brand
Vrijdag omstreeks 02.00 uur werd gemeld, dat een auto in de brand zou staan bij woning aan de Populier. Ter plaatse bleek de auto in een rij van vijf autos te staan en op een meter afstand van de woningen. Kort daarop vlogen nog twee autos in de brand en een regenpijp van de woning g vatte ook vlam. Toen de brandweer ter plaatse kwam, hadden zij de brand snel onder controle. Ook sprong door de hitte een ruit van een woning. Een onderzoek zal worden ingesteld.

Leeuwarden: rijden onder invloed
Vrijdag omstreeks 04.15 uur werd op de Schrans een 29-jarige automobilist uit Leeuwarden gecontroleerd. Hij had gedronken en op het bureau blies hij 270 ug/l, goed voor een rijverbod van 1 uur.

Terwispel: hennepkwekerij opgerold.
Donderdag omstreeks 09.35 uur werd een onderzoek ingesteld in een woning aan de Visserwei. In een losstaande houten schuur achter de woning werd een hennepkwekerij aangetroffen. Kwekerij was momenteel niet in bedrijf. Aangetroffen werden plantdelen Cannabis. Ook werd geconstateerd dat er illegaal stroom werd afgetapt. Aangehouden is een 53-jarige inwoner van Terwispel. Alle benodigdheden voor de kwekerij zijn in beslag genomen en vernietigd. Er hadden ongeveer 531 planten in de kwekerij gestaan.

Dokkum: zakkenrollerij
Donderdag tussen 14.40 uur en 15.40 uur werd een tas met daarin een fototoestel en een filmcamera gerold van een 53-jarige inwoner van Eindhoven. Hij was aan het winkelen in de Grote Breedstraat

Leeuwarden: schennispleger aangehouden
Donderdag omstreeks 14.00 uur werd een 27-jarige inwoonster van Leeuwarden geconfronteerd met een schennispleger op de Verlengde Schrans. In eerste instantie stond de man met de rug naar haar toe. Toen ze vlakbij de man fietste draaide hij zich om en haalde zijn geslachtsdeel uit de broek. Hierna belde de vrouw de politie. Samen met haar man hebben zij de dader in de Gymnasiumstraat gesignaleerd. De man, een 46-jarige inwoner van Leeuwarden is aangehouden en overgebracht naar het bureau.