VPRO

Meer dan helft geregistreerd als donor met nieuw systeem

Meer dan helft Nederlandse bevolking geregistreerd als donor met nieuw registratiesysteem

Meer dan de helft van alle Nederlanders zou als donor geregistreerd staan als het zogenaamde 'actieve registratiesysteem' wordt toegepast. Dat blijkt uit een nog vertrouwelijk rapport van het onderzoeksbureau Nivel, waar het programma De Ochtenden (VPRO, radio 1) de voornaamste conclusies van openbaar maakt.

In het onderzoek wordt het zogenaamde 'actieve registratiesysteem' onderzocht. Dit systeem, bedacht door het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) als compromis tussen het huidige registratiesysteem en het geen bezwaarsysteem, houdt in dat burgers die nog niet geregistreerd staan in het donorregister nog eenmaal worden aangeschreven met de vraag te laten weten of ze beschikbaar zijn als potentiële donor. Mensen die niet reageren worden automatisch als donor geregistreerd. Volgens het rapport van het NIVEL zou 53% van de Nederlanders dan geregistreerd staan als donor. Wel merkt onderzoeker Friele van het Nivel in een reactie op dat de stijging van het aantal geregistreerde donoren nog niet wil zeggen dat er meer organen voor transplantatie beschikbaar komen: 'Nabestaanden hebben in Nederland ook nog een hele grote rol. Nabestaanden zullen relatief vaak nee zeggen, omdat het dan een toestemming is die wat minder overtuigend is dan een echte toestemming. En hoe het dan zal uitpakken, dat weten we niet'.

Paul Beerkens, directeur van de Nierstichting, is het niet eens met die uitspraak van Friele: 'Ik vind dat een hypothese die het Nivel op geen enkele manier kan waarmaken. Dit systeem schept duidelijkheid en zekerheid voor alle betrokkenen. Dat is de grote winst van dit systeem'. Tevens laat Beerkens weten dat de Commissie Terlouw, die bij het rapport van het Nivel een advies schrijft aan de regering, positief zal adviseren over een verandering naar het nieuwe systeem. Het Kabinet had in juni gevraagd om het onderzoek van het Nivel.

17 sep 04 10:37