Den Haag, 17 september 2004

Vragen van de leden Dijsselbloem en Leerdam (beiden PvdA) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie en de minister van Justitie

over het vervallen van de regeling verhuiskosten Antillianen

* Is het juist dat het besluit verhuiskosten Antillianen en Arubanen, waarmee een bijdrage kan worden gekregen in geval van remigratie naar de Nederlandse Antillen en Aruba, per 26 oktober komt te vervallen?

* Zo ja, wat is hiervoor de argumentatie?

* Bent u bereid om deze regeling te evalueren?

* Hoeveel gebruik is gemaakt van de regeling? Hoe verhoudt dit zich tot het bij aanvang van de regeling verwachte gebruik? Hoeveel aanvragen zijn afgewezen en op welke gronden werden deze afgewezen?

* Wat is de argumentatie om deze bijdrageregeling beperkt te houden tot diegene die remigreren omdat men werk heeft gevonden?

* Hoe verhoudt de regeling Besluit verhuiskosten Antillianen en Arubanen zich tot de Remigratiewet? Waarom richt de wet zich juist tot remigratie van mensen zonder werk en het besluit zich tot mensen mèt werk?

* Wat is de argumentatie om deze bijdrageregeling alleen voor meerderjarigen te treffen?

* Kan een verbreding van de bijdrageregeling ertoe bijdragen dat Antillianen en Arubanen, meerderjarig of minderjarig, die geen uitzicht hebben op werk of scholing in Nederland, terugkeren naar de Antillen of Aruba? Bent u bereid om de regeling hierop aan te passen? Zo nee, waarom niet?

* Kan de regeling ook een oplossing bieden voor de problematiek van Antilliaanse of Arubaanse drugskoeriers die na detentie in een Nederlandse gevangenis op straat worden gezet en geen middelen hebben om terug te keren naar de Antillen of Aruba?

* Zo nee, welke andere oplossing staat u voor voor de problemen die deze groep, zonder uitzicht op een duurzaam bestaan in Nederland, in de Nederlandse steden veroorzaakt?

* Herinnert de minister van Justitie zich zijn toezegging dat voor de groep, als bedoeld in vraag 6, er een terugkeerregeling zou worden getroffen? Wat is de stand van zaken op dit punt?

* Hoeveel ex-gedetineerde Antillianen zwerven er inmiddels door de Nederlandse steden, nadat zij zijn vrijgelaten uit Kamp Zeist en geen middelen hadden om Nederland te verlaten? Waarom hebt u niet eerder de terugkeer van deze ex-gedetineerden geregeld?