PvdA Europees parlement


"Pact weer twee benen geven: stabiliteit én groei!"

17 september 2004
PvdA-europarlementariër Ieke van den Burg heeft woensdag 15 september in het debat met minister Zalm gepleit voor een Groei- en Stabiliteitspact (GSP) dat inzet op groei in Europa. Zalm was in Straatsburg om de plannen van Raad en Commissie voor de hervorming van het GSP toe te lichten.
Van den Burg, woordvoerder economische zaken namens de Europese sociaal-democraten: "De Europese Unie moet de vele mooie commitments van Lissabon en de daaropvolgende voorjaarstoppen omzetten in concrete investerings- en groeiplannen voor onderzoek en ontwikkeling, onderwijs en kennisinfrastructuur."

"Ik stel voor om dat in meerjarenplannen te doen, die bij de ambities voor 2010 en volgende jaren aansluiten." Dit stelde ze de minister voor zoals in iedere normale bedrijfsvoering gebruikelijk is, zodat de investeringen niet op jaarbasis meetellen voor de 3% norm, maar over een langere periode kunnen worden uitgesmeerd. Van den Burg: "Daarmee kunnen we het Pact echt weer stevig op de beide benen zetten die het nodig heeft: stabiliteit én groei!" En niet alleen de Europese Unie moet die ruimte krijgen in de ogen van Van den Burg, ook de Nederlandse gemeenten moeten hun investeringen uit reserves over meerdere jaren kunnen uitsmeren. In Nederland staat dit momenteel ter discussie omdat minister Zalm de Nederlandse gemeenten dreigt met een investeringsstop. "Een absurde dreiging", reageert Van den Burg.

Ieke van den Burg en de sociaal-democratische fractie stellen het zeer op prijs dat het Europees Parlement in de discussie over de hervorming van het GSP wordt betrokken. "We hebben goed genoteerd dat de Raadsvoorzitter zich bereid verklaard heeft in onze Economische Monetaire Commissie het debat voort te zetten", aldus Van den Burg.
---

___________ Annelies Pilon Voorlichter Nederlandse delegatie in de PES-groep in het Europees Parlement/PvdA-eurodelegatie GSM (+32) 0479 750 001 e-mail: pse-deleg-nl-press@europarl.eu.int URL: www.pesdelegatie.nl