Politie Gelderland-Midden

West Veluwe-Vallei

---

Hoevelaken-verdachten van diefstal na achtervolging opgepakt
Publicatiedatum: 17-09-2004

Een 29-jarige man uit Nieuwegein en een 28-jarige man uit Polsbroek zijn in de nacht van donderdag op vrijdag door de politie aangehouden op verdenking van ondermeer diefstal vanaf een terrein aan de Oosterdorpsstraat in Hoevelaken. Aan de aanhouding van beide verdachten ging een achtervolging vooraf door politieauto's uit Hoevelaken en Amersfoort. Surveillerende agenten zagen het duo even voor één uur 's nachts met hoge snelheid in een zwarte Volkswagen Golf wegrijden bij een bedrijf aan de Oosterdorpsstraat. De agenten wilden hierop een controle instellen maar de Volkswagen ging er met hoge snelheid vandoor richting Amersfoort. Hierop werd de hulp ingeroepen van collega's uit Amersfoort. De achtervolging ging intussen onverminderd voort. Ter hoogte van de fietserstunnel bij de Lageweg reed de Volkswagen de carterpan van de motor kapot. Korte tijd later wisten Amersfoortse agenten hun auto voor die van het duo te zetten, waarop de bestuurder moest stoppen. De passagier wist te voet weg te komen, waarbij hij een van de Amersfoortse agenten een vuistslag kreeg en neerviel. Andere agenten wisten de verdachte, de 28-jarige man uit Polsbroek, even later alsnog aan te houden. De bestuurder, de 29-jarige Nieuwegeiner, wilde eveneens te voet wegvluchten. De agenten konden dit echter voorkomen en hielden de man in de auto aan. In de auto van het duo werden ondermeer auto-onderdelen aangetroffen. Later bleek dat deze vermoedelijk afkomstig waren van het bedrijf aan de Oosterdorpsstraat, waar bleek te zijn ingebroken. Beide verdachten zijn voor nader onderzoek ingesloten. Door een van de agenten is aangifte gedaan van mishandeling. De agent bleek overigens niet ernstig gewond.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Nijkerkerveen - meisjes gewond bij verkeersongeval
Publicatiedatum: 17-09-2004

Twee meisjes van 16 jaar uit Putten en Nijkerk zijn donderdagmiddag gewond geraakt bij een verkeersongeval op de Amersfoortseweg in Nijkerkerveen. Beide meisjes zaten op een bromfiets en raakten omstreeks vier uur betrokken bij een aanrijding met twee fietsers op de rotonde nabij de Van Dijkhuizenstraat. De beide slachtoffers raakten niet ernstig gewond maar zijn zekerheidshalve wel per ambulance overgebracht naar het Ziekenhuis De Lichtenberg in Amersfoort. Het ongeval ontstond vermoedelijk doordat een van de fietsers, een 13-jarige jongen uit Nijkerk, tegen het verkeer over de rotonde reed. Toen hij vervolgens de Van Dijkhuizenstraat in wilde rijden zag hij de tegemoetkomende bromfietssters over het hoofd waarna beiden op elkaar botsten. Een achterop komende fietser, een 46-jarige man uit botste daar weer bovenop. De fietsers waren met de schrik vrij gekomen.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Ede - dronken Edenaar raakt rijbewijs kwijt na ongeval
Publicatiedatum: 17-09-2004

De politie in Ede heeft donderdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 44-jarige Edese automobilist. De man was in beschonken toestand betrokken geraakt bij een verkeersongeval op de Zandlaan in zijn woonplaats. Omstreeks zeven uur reed een 26-jarige man uit Bennekom vanuit een uitrit de Zandlaan op. Op dat moment zag hij van links de Edenaar aankomen. Om een aanrijding te voorkomen reed de Bennekommer achteruit, maar dat bleek tevergeefs. De Edenaar botste op de auto van de Bennekommer. Beide bestuurders bleven ongedeerd, maar hun auto's raakten wel beschadigd. Gewaarschuwde agenten roken alcohol bij de Edenaar, waarop hij werd aangehouden. In het politiebureau moest hij de ademanalyse ondergaan. Daarbij werd een alcoholpromillage gemeten van bijna tweeënhalf maal zoveel als is toegestaan (1,24 promille). Volgens de Bennekommer zou de Edenaar kort voor de aanrijding ook bezig geweest zijn met telefoneren zonder handsfree installatie. De aanrijding, in combinatie met het alcoholgebruik, was voor de politie reden het rijbewijs van de Edenaar in te vorderen. Ook is proces-verbaal opgemaakt.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Ede - snelheidscontroles in het district

Publicatiedatum: 17-09-2004

Het verkeershandhavingsteam van de politie heeft donderdag op verschillende plaatsen in het politiedistrict West-Veluwe Vallei snelheidscontroles gehouden. Hieronder een overzicht van de resultaten:

- In Ede, op de Rijksweg N224 werden tussen 09.45 en 13.30 uur ruim 2000 bestuurders gecontroleerd. Daarvan reden er 502 te hard. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 96 km/u, terwijl 80 op die weg de limiet is.
- Op de Harderwijkerweg in Otterlo werden tussen 15.15 en 21.15 ruim 2400 voertuigen gecontroleerd. Onder dat aantal waren 14 snelheids overtreders. Hoogst gemeten snelheid hier bedroeg 106 km/u. Op de Harderwijkerweg mag maximaal 80 gereden worden.
- Tussen 16.50 en 21.15 uur werd wederom gecontroleerd op de Rijksweg N224 in Ede. Daar bij werd een hoogst gemeten snelheid genoteerd van 131 km/u. Van de 2920 gecontroleerde bestuurders reden er 200 harder dan de voorgeschreven 80 km/u.

Zelf geflitst? Kijk op www.politiegelderlandmidden.nl op de pagina's van het verkeershandhavingsteam voor een overzicht van de controlewegen. Boetes voor te hard rijden zijn terug te vinden in de boetecomputer op www.openbaarministerie.nl

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606

---

Wageningen - tientallen bonnen bij verkeerscontrole
Publicatiedatum: 17-09-2004

De Wageningse politie heeft donderdag bij een verkeerscontrole op de Mansholtlaan tientallen bonnen uitgedeeld. Het merendeel van de bekeuringen, 48 stuks, was voor het rijden zonder autogordels. De overige drie waren in verband met het bellen tijdens het rijden. Het gebruik van autogordels levert een aanzienlijke bijdrage in de verkeersveiligheid. Uit onderzoek is gebleken dat de overlevingskansen bij verkeersongevallen met 40 % stijgen wanneer autogordels gedragen worden.

voor nadere informatie:
centraal persloket communicatie
politie Gelderland-Midden
026 352 4606