STICHTING RLS NEDERLAND

Onvoldoende kennis van RLS leidt vaak tot foute diagnose
Internationale groeperingen hebben zich verenigd om het publiek te informeren over de meest onbegrepen maar zeer vaak voorkomende oorzaak van slaaptekort.

Amsterdam, 17 september 2004 - De allereerste World RLS Awareness Week (RLS = Restless Legs Syndrome) gaat volgende week van start als reactie op de behoefte aan meer erkenning en begrip van RLS, een potentieel invaliderende neurologische aandoening van het bewegingsapparaat die een zeer negatief effect kan hebben op de slaap en de kwaliteit van leven. RLS, ook wel Syndroom van Ekbom genoemd, wordt gekenmerkt door een onbedwingbare drang om de benen te bewegen, gepaard gaand met of veroorzaakt door onplezierige gewaarwordingen in de benen, die meestal voorkomen wanneer het lichaam in rust is of tijdens de slaap. Beweging kan deze klachten tijdelijk verlichten.

STICHTING RESTLESS LEGS NEDERLAND
Eén van de deelnemers aan deze week is Stichting Restless Legs Nederland, medeoprichter van de International RLS Awareness Coalition. De International RLS Awareness Coalition is een recent opgerichte organisatie die zich inzet voor het vergroten van de kennis over RLS en de ondersteuning van de mensen die aan deze potentieel invaliderende aandoening lijden. De Coalition heeft in het kader daarvan de World RLS Awareness Week gelanceerd. Deze week valt samen met de verjaardag van Karl A. Ekbom, een Zweedse neuroloog die in 1945 voor het eerst de term restless legs syndrome gebruikte en voor het eerst een gedetailleerde beschrijving van RLS gaf.

14)'RLS wordt onvoldoende begrepen en veel mensen herkennen de symptomen van deze aandoening niet,' zegt Joke Jaarsma, woordvoerder van de Stichting RLS. Daardoor vinden veel mensen die aan RLS lijden het erg moeilijk om hun klachten aan een arts te beschrijven, waardoor de aandoening niet of verkeerd wordt gediagnosticeerd en de patiënten eraan blijven lijden. Bij mij werd de juiste diagnose RLS gesteld waardoor ik nu met mijn arts kan spreken over effectieve behandelingsmethoden voor mijn aandoening, en me geen zorgen meer hoef te maken over slapeloze nachten en de resulterende onvermijdelijke oververmoeidheid overdag'.

16)De voornaamste RLS-symptomen zijn:

- De onweerstaanbare drang om de benen te bewegen in combinatie met gewaarwordingen diep binnen in de benen (en soms ook in de armen). Patiënten hebben deze symptomen beschreven als kruipen, branden, kriebelen of trekken.

- Deze symptomen komen vooral voor tijdens periodes van rust, met name 's-nachts in bed. Hoe langer de rustperiode, hoe waarschijnlijker het is dat de symptomen zullen voorkomen en hoe ernstiger ze zullen zijn.

- De onaangename sensaties verstoren niet alleen de slaap maar als gevolg daarvan ook werk, reizen en andere dagelijkse activiteiten.
- Beweging kan volledige of gedeeltelijke verlichting brengen, zolang de activiteit wordt voortgezet.

INFORMATIE OVER DE WORLD RLS AWARENESS WEEK
Gezien het lage kennisniveau over RLS en het feit dat deze aandoening niet vaak bij patiënten gediagnosticeerd wordt, werd de Internationale RLS Awareness Coalition opgericht, het eerste samenwerkingsverband van vooraanstaande patiëntenverenigingen uit 14 landen, wier leden aan RLS lijden. Dit kennisgebrek wordt aangepakt door de introductie van World RLS Awareness Week op 20-26 september. Naar schatting lijden cira 350.000 mensen in Nederland aan matig tot ernstige vormen van RLS.

ONVOLDOENDE KENNIS OVER RLS
Volgens een recent Europees onderzoek is RLS bij het grote publiek vrijwel onbekend. Deskundigen schatten dat niet minder dan 10-15% van de wereldbevolking aan RLS lijdt, terwijl slechts één op de zes (17%) van de 5014 geïnterviewde volwassenen uit vijf Europese landen ooit van RLS/restless legs syndrome heeft gehoord.

Deze onderzoeksresultaten komen overeen met de bevindingen van het RLS Epidemiology, Symptoms & Treatment (REST)-onderzoek, het grootste en meest omvattende onderzoek naar de verspreiding en de diagnose van RLS in Europa en de VS. Van alle onderzochte mensen in het REST-onderzoek raadpleegde 81% een arts naar aanleiding van de symptomen; van deze mensen werd bijna 75% gediagnosticeerd voor hun symptomen, maar bij slechts 8,3% werd de juiste diagnose van RLS gesteld. De mensen bij wie een onjuiste diagnose werd gesteld, kregen te horen dat hun symptomen werden toegeschreven aan aandoeningen als slechte bloedsomloop, stress, of artritis.

30)'De onderzoeksresultaten benadrukken dat patiënten die aan deze symptomen lijden behoefte hebben om met hun artsen hierover te spreken, zelfs als ze dit in het verleden ook al hebben gedaan,' zegt dr. Al de Weerd, neuroloog gespecialiseerd in RLS. 'Het patiëntenmateriaal dat tijdens de World RLS Awareness Week door de International RLS Awareness Coalition wordt verspreid, is ideaal ter verbetering van de communicatie tussen patiënten en hun artsen. In het licht van de nieuwe wetenschappelijke inzichten en de behandelings- methoden die momenteel voor RLS worden ontwikkeld, is het belangrijk dat de patiënten goed geïnformeerd blijven'.
De Stichting Restless Legs Nederland bestaat sinds vijf jaar. Haar voornaamste taak is het geven van voorlichting aan patiënten en artsen. Dit doet zij via het verspreiden van folders en het organiseren van bijeenkomsten. Folders en details van de Stichting zijn verkrijgbaar op www.stichting-restless-legs.org.

INTERNATIONAL RLS AWARENESS COALITION
Leiders van RLS-patiëntenverenigingen uit 14 landen overal ter wereld hebben samen de International RLS Awareness Coalition opgericht, een organisatie die zich internationaal inzet voor de verspreiding van kennis over RLS en de ondersteuning van mensen die aan deze potentieel invaliderende aandoening lijden. Gezien de geringe kennis die het grote publiek van RLS heeft en de frequentie waarmee artsen bij patiënten met RLS een onjuiste diagnose stellen, verspreidt de Coalition meer kennis over RLS door artsen en onnodig aan RLS-symptomen lijdende patiënten informatie te verstrekken. De Coalition wil de communicatie over RLS tussen patiënten en artsen verbeteren, zodat bij de patiënten de juiste diagnose RLS kan worden gesteld en effectieve behandelingsmethoden voor de aandoening worden gevonden. De oprichting van de International RLS Awareness Coalition werd gedeeltelijk mogelijk gemaakt door GlaxoSmithKline via een bijdrage voor de verspreiding van de kennis over RLS. De medeoprichters zijn de steungroepen uit Australië, Oostenrijk, Canada, Denemarken, Groot-Brittannië, Finland, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italië, Nieuw-Zeeland, Zwitserland, Zweden en de Verenigde Staten.

Naast de gezamenlijke inzet, fungeert elke aparte nationale organisatie die deel uitmaakt van de International RLS Awareness Coalition als onafhankelijke ondersteunende vereniging en plaatselijke informatiebron voor mensen die op zoek zijn naar informatie over RLS. Aanvullende informatie is verkrijgbaar op www.rls.org/RLSawareness.

VOOR NADERE INLICHTINGEN:
Stichting Restless Legs Nederland
Mevrouw J. Jaarsma
Telefoon: 06-13585896
E-mail: j.jaarsma@planet.nl

17 sep 04 11:38