Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persbericht
Datum Nummer persbericht
17 september 2004 C080

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janine Adriaansens, doorkiesnummer 3292380

Nijmegen verkoopt aandelen Novio

Het college van B&W is van plan de aandelen van het vervoerbedrijf Novio te koop aan te bieden. De aanleiding hiervoor is de nieuwe rolverdeling tussen overheden en vervoerbedrijven die in de Wet Personenvervoer 2000 is vastgelegd. Deze rolverdeling maakt voor een gemeente het bezit van een vervoerbedrijf financieel risicovol.

Oorspronkelijk waren er in Nederland negen gemeentelijke vervoerbedrijven. Hierbij had de gemeente over het algemeen ten doel de continuïteit en kwaliteit van het openbaar vervoer in het gebied te waarborgen. Inmiddels hebben de gemeenten Arnhem, Groningen, Maastricht en Dordrecht hun aandelen verkocht. De vier grote steden zijn nog eigenaar. De gemeente Nijmegen heeft het vervoerbedrijf in 1996 verregaand verzelfstandigd, maar het college is nu van opvatting dat het ongewenst is het aandelenbezit langer te handhaven. Het vaststellen van het openbaarvervoerbeleid is In de Wet Personenvervoer op regionaal niveau neergelegd. In het geval van Nijmegen bij het Knooppunt Arnhem-Nijmegen (KAN). Het KAN geeft vanaf 2007 vervoerconcessies uit die openbaar moeten worden aanbesteed. Novio moet dan meedingen naar de openbaar vervoerconcessie die het nu heeft.
Als gevolg van dit systeem heeft de gemeente niet meer zelf in de hand of het eigen vervoerbedrijf Novio wel of niet de concessie behoudt om in het eigen vervoergebied te rijden.
Daarbij zit de gemeente Nijmegen met een dubbele rol in het KAN. Het belang van de gemeente Nijmegen als aandeelhouder van Novio kan strijdig zijn met de belangen om kwalitatief hoogwaardig openbaar vervoer tegen zo laag mogelijke kosten te realiseren.
Een andere belangrijke overweging voor verkoop betreft de succesvolle ontwikkeling die het bedrijf in haar activiteiten op het gebied van kleinschalig vervoer heeft doorgemaakt. Verdere uitbouw van die activiteiten is geen taak voor gemeenten. Ook daarom kan Novio beter met marktpartijen samengaan.

Over enkele weken plaatst de gemeente een advertentie waarin kopers worden opgeroepen zich te melden. De gemeenteraad, Novio en andere belanghebbenden worden betrokken in het proces. De Ondernemingsraad en het personeel van Novio zijn ingelicht over de voorgenomen verkoop. Het college heeft verder externe ondersteuning ingeschakeld bij de begeleiding van het verkoopproces.


---

Alle informatie in dit e-mailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht